Συντελεστές ΦΠΑ: Τι ισχύει για αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα - Άλλος συντελεστής στο κατάστημα, άλλος στο «πακέτο»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντελεστές ΦΠΑ: Τι ισχύει για αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα - Άλλος συντελεστής στο κατάστημα, άλλος στο «πακέτο»
Τι προβλέπει η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Το νέο τοπίο που διαμορφώθηκε με τους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα και άλλα μη αλκοολούχα ποτά, επιχειρεί να ξεκαθαρίσει η ΑΑΔΕ με εγκύκλιό της.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, όταν η κατανάλωση των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων γίνεται στο κατάστημα εφαρμόζεται συντελεστής ΦΠΑ 24%, ενώ όταν παραδίδονται σε «πακέτο» υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Ωστόσο, ο καφές, η σοκολάτα, το τσάι μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 θα υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, ανεξάρτητα εάν καταναλώνονται στο κατάστημα ή παραδίδονται «πακέτο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ:

- Καφές, τσάι, χαμομήλι. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στη διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εφαρμόζεται έως και την 30η Ιουνίου 2024 ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

- Μη αλκοολούχα ποτά, χυμοί, ροφήματα. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 στα σερβιριζόμενα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά, χυμούς και ροφήματα εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24%.

- Επιτόπιες καταναλώσεις. Από 1η Ιανουαρίου 2024 αλκοολούχα και μη ποτά, χυμοί και ροφήματα που σερβίρονται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%.

- Παράδοση «πακέτο». Η παράδοση σε «πακέτο» των αλκοολούχων ποτών επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ η παράδοση σε «πακέτο» των μη αλκοολούχων ποτών, χυμών, τυποποιημένων και μη και ροφημάτων, υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 13%.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, οι επιχειρήσεις εστίασης θα πρέπει να χρεώνουν διακριτά τα είδη αυτά βάσει του συντελεστή ΦΠΑ στον οποίο υπάγονται.

Επίσης με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζονται ακόμα τα εξής:

- Μεταφορές: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους (εισιτήρια σε λεωφορεία, τρένα, αεροπλάνα, πλοία κλπ) ο συντελεστής ΦΠΑ παραμένει μόνιμα στο 13%.

- Ταξί: Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με ταξί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται έως την 30ή Ιουνίου 2024.

- Εισιτήρια σε ζωολογικούς κήπους: Παραμένει μόνιμα στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ.

- Εισιτήρια σε κινηματογράφους: Παραμένει μόνιμα στο 6% ο συντελεστής ΦΠΑ

- Γυμναστήρια – σχολές χορού: Η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και από σχολές εκμάθησης χορού υπάγεται μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ: 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για να γίνουν «bankable» οι μικρομεσαίοι

Εθνική με διαφορά – Δραστήριοι εφοπλιστές – Στη... γύρα για εξαγορές

Ενέργεια: Κατακλυσμός «πράσινων» πρότζεκτ – Τους στόχους του... 2050 καλύπτουν οι υποψήφιες ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider