«Καμπανάκι» Eurostat για τo δημογραφικό - Μονόδρομος η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» Eurostat για τo δημογραφικό - Μονόδρομος η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων
Στις αρχές του 2024 το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα παραδώσει στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό - Προτεραιότητα η αύξηση των επιδομάτων από το 2024 που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών

«Μονόδρομο» για την κυβέρνηση συνιστά η αύξηση των επιδομάτων από το 2024 που κατευθύνονται στην στήριξη των οικογενειών, καθώς η δημογραφική κατάρρευση δεν αφήνει περιθώριο εφησυχασμού ή ολιγωρίας.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι Έλληνες είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους λαούς στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000, ενώ πέρυσι οι γεννήσεις υποχώρησαν κατά 10,3% και ανήλθαν σε 76.541.

Μόλις το 10% των ελληνικών οικογενειών είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά το 2022, ενώ περίπου το 48% των νοικοκυριών έχει ένα παιδί, το 35% έχει δύο παιδιά και το 17% τρία παιδιά.

Στις αρχές του 2024 το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα παραδώσει στον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό, που θα περιλαμβάνει δέσμη οικονομικών και φορολογικών μέτρων για την στήριξη των οικογενιών με παιδιά, αλλά και κίνητρα για να δημιουργήσουν οικογένεια τα νέα ζευγάρια. Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου αφορούν:

  • μέτρα για την στήριξη των γονιών και την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής,
  • έμφαση στις νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τη γυναίκα και τους νέους,
  • στεγαστικά προγράμματα για την υποστήριξη κυρίως των νέων και των ευάλωτων ομάδων,
  • πρωτοβουλίες για το ζήτημα της υπογονιμότητας,
  • επαναπατρισμό των νέων ανθρώπων που άφησαν τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Insider, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη «θέλουμε να κοιτάξουμε από την αρχή όλα τα επιδόματα που δίνονται και να εντοπίσουμε τι άλλο μπορούμε να δώσουμε για να ενισχύσουμε το διαθέσιμο εισόδημα ενός ζευγαριού. Επίσης θέλουμε να δούμε τι γίνεται με το κομμάτι της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Έχουμε παρέμβει νομοθετικά ως κυβέρνηση, αλλά θέλουμε να δούμε και οικονομικά κίνητρα γι' αυτό».

«Στο τέλος, είναι το κράτος που θα δώσει λεφτά. Είναι πολύ προς το συμφέρον του κράτους να γεννιούνται περισσότερα παιδιά και το κράτος έχει να κερδίσει. Δεν είναι τελικά δαπάνη για το κράτος, είναι και βραχυχρόνια αλλά και μακροχρόνια επένδυση» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

«Για να πάρει ένα νέο ζευγάρι την απόφαση να κάνει παιδί θα πρέπει να πιστεύει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και οικονομικά. Γιατί τα παιδιά μας φέρνουν άπειρες χαρές αλλά φέρνουν μαζί τους και πολλά έξοδα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. «Τα τελευταία 25 χρόνια η μόνη πολιτική που θυμάμαι να είχε αποτέλεσμα, ήταν η επιδότηση του τρίτου παιδιού. Έγινε τοπικά από την εκκλησία, πιλοτικά στη Θράκη κι η περιοχή ανέβασε αμέσως δημογραφικούς δείκτες. Η επιδότηση τότε του τρίτου παιδιού είχε οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση στις γεννήσεις».

«Κλειδί» το επίδομα παιδιού

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα παιδιού είναι ένα από τα βασικά μέτρα στην πολιτική για την στήριξη της οικογένειας και την ενδυνάμωσή της και το λαμβάνουν σήμερα πάνω από 645.000 οικογένειες.

Πρόκειται για ένα μη ανταποδοτικό επίδομα που χορηγείται από το πρώτο παιδί και το συνολικό ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και το εισόδημα του ζευγαριού.

Το ποσό του επιδόματος στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Για τη χορήγησή του απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, κατ’ έτος, μέσω της ιστοσελίδας της ΗΔΙΚΑ ή του ΟΠΕΚΑ στην ειδική πλατφόρμα, από τον υπόχρεο υποβολής της αίτησης φορολογίας εισοδήματος ή τη σύζυγο του με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του taxisnet.

Το ποσό υπολογίζεται βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2023 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που είχαν οι δικαιούχοι το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τους γονείς στο Δημόσιο, το επίδομα παιδιού αυξάνεται από 1/1/2024 ως εξής:

  • Για ένα παιδί το επίδομα από τα 50 ευρώ αυξάνεται στα 70 ευρώ
  • Για δύο παιδιά από τα 70 ευρώ αυξάνεται στα 120 ευρώ
  • Για τρία παιδιά, το επίδομα διαμορφώνεται στα 170 ευρώ.
  • Για τέσσερα παιδιά το επίδομα από τα 170 ευρώ ανεβαίνει στα 220 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Μεγάλη πρόκληση το δημογραφικό στην Ελλάδα - Αντιστρέφεται με brain gain

Σ. Ζαχαράκη: Έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2024 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό

Αυξάνεται το επίδομα παιδιού για τους γονείς στο Δημόσιο - Ποιοι νέοι θα λάβουν την επιταγή των 150 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider