Ακίνητα: Στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων - Απορρίπτονται τα αιτήματα για «κούρεμα» 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Στοχευμένες διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες των δήμων - Απορρίπτονται τα αιτήματα για «κούρεμα» 
Σε ποιες περιοχές θα γίνει επαναξιολόγηση των τιμών των ακινήτων από ιδιώτες εκτιμητές. Μέσα στο 2024 οι αλλαγές χωρίς αναδρομική ισχύ.

Μια προς μια ελέγχει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι περίπου 145 δήμοι της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ζητώντας «κούρεμα» των τιμών ή ακόμη και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2018.

Μέχρι στιγμής ο έλεγχος δείχνει ότι πολλά από τα αιτήματα απορρίπτονται, καθώς δεν είναι τεκμηριωμένα, αν και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης έχει δηλώσει ότι ακόμα και οι ενστάσεις που δεν είναι επαρκώς στοιχειοθετημένες θα εξεταστούν όσο το δυνατόν πιο εντατικά και ολοκληρωμένα.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων από την επιτροπή, η σκυτάλη θα περάσει στους ιδιώτες εκτιμητές, οι οποίοι θα προχωρήσουν στον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης σε περιοχές που η επιτροπή του ΥΠΕΘΟ κρίνει ότι οι αντικειμενικές αξίες είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες και μεγάλες μειώσεις παρά μόνο οριακές παρεμβάσεις, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η ψαλίδα με τις αντικειμενικές αξίες έχει ανοίξει, με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων.

Οι αλλαγές στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των δήμων αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024 αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Οι ενστάσεις

Σημειώνεται ότι 145 Δήμοι από όλη τη χώρα έχουν ζητήσει με αιτιολογημένη γνώμη τη μείωση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022. Τον «χορό» των αιτημάτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων που ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50% και ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας. Στην Αττική «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών έχουν ζητήσει οι δήμοι Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρούσιου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγ. Δημητρίου, Παλλήνης, Μοσχάτου-Ταύρου. Στους Δήμους της περιφέρειας εντάσσονται: Καλαμάτα, Ρόδος, Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή κ.λ.π.

Ψηφιοποίηση τιμών ζώνης

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωράει στην ψηφιοποίηση των ζωνών σε όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών και τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο, από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακρίβεια: Διετής «πυρετός» στα τρόφιμα - Ποια προϊόντα έχουν εκτοξευτεί από το 2021

Χ. Θεοχάρης για νομοσχέδιο φοροδιαφυγής: Δεν δικαιολογούνται χαρακτηρισμοί όπως φοροκαταιγίδα

Εντός της εβδομάδας το φορο-νομοσχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και φοροδιαφυγή – «Κλειδώνει» το νέο πακέτο στήριξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider