Φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο «οδικός χάρτης» των νέων μέτρων στήριξης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις - Ο «οδικός χάρτης» των νέων μέτρων στήριξης
Τι προβλέπει το κυβερνητικό πακέτο της νέας τετραετίας για φορολογούμενους με παιδιά, νέους, δημόσιους υπάλληλους και επαγγελματίες. Ποια μέτρα ενεργοποιούνται άμεσα. 

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πριν από το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε χθες, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, τον «οδικό χάρτη» των μέτρων στήριξης, φοροελαφρύνσεων και εισοδηματικών αυξήσεων σε φορολογούμενους με παιδιά, νέους, δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους, επαγγελματίες που θα ξεδιπλωθεί σταδιακά σε ορίζοντα τετραετίας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα περιλαμβάνει μόνο τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το 2023 και 2024, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα αναμένεται να δοθούν το Σάββατο από τον Κωστή Χατζηδάκη στην ομιλία του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες:

1. Το market pass των 22 έως 72 ευρώ το μήνα, θα συνεχίσει να χορηγείται και τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, όπως και τα ποσά του market pass παραμένουν τα ίδια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, για την καταβολή της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2022 τα οποία θα έχουν αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

2. Τον Σεπτέμβριο χορηγείται για πρώτη φορά Youth Pass στους νέους 18 έως 19 χρονών. Θα λάβουν επίδομα 150 ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια, θέατρα – σινεμά – συναυλίες. Το Youth Pass θα χορηγείται στους 18άρηδες κάθε χρονιάς, σε ετήσια βάση.

3. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, καθιερώνεται νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ορίζοντα τετραετίας ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 ευρώ.

4. Από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά. Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους θα δουν να μειώνεται ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους. Το όφελος φθάνει έως 220 ευρώ το χρόνο.

Το νέο αφορολόγητο διαμορφώνεται σε:

- 10.000 ευρώ από 9.000 ευρώ σήμερα για έγγαμους με 1 τέκνο

- 11.000 ευρώ από 10.000 ευρώ για τους έγγαμους με 2 παιδιά

- 12.000 ευρώ από 11.000 ευρώ για όσους έχουν 3 παιδιά

- 13.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τους έγγαμους με 4 παιδιά

5. Ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα μειωθεί κατά 10% για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.

6. Από το 1η Ιανουαρίου 2025 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως. Το μέτρο αυτό, επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

7. Το 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης θα μειωθούν κατά 30% μεσοσταθμικά.

8. Άμεσα αναμένεται η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση της ποινής αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.

9. Τον Δεκέμβριο αναμένεται να δοθεί το επίδομα των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Επίσης το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου κατά 8%.

10. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι συντάξεις αυξάνονται και πάλι κατά το ήμισυ του αθροίσματος πληθωρισμού και ρυθμού ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επικείμενες αυξήσεις πάνω από 3% ενώ παγιώνεται η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για τους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Στις 7.500 οι επιδοτήσεις δικαιούχων – Στις ράγες 12.500 συστήματα σε κατοικίες

Καύσιμα: Οι Έλληνες ετοιμάζονται να «γεμίσουν» - Πώς θα κινηθούν οι τιμές

Φαρμακοβιομηχανία: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επιστροφές στο κράτος το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider