Επεκτείνεται το Market Pass - Μόνιμο το Youth Pass

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επεκτείνεται το Market Pass - Μόνιμο το Youth Pass
Μέτρα στήριξης απέναντι στην επίμονη ακρίβεια. Επέκταση του Market Pass και μονιμοποίηση του Youth Pass από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την παράταση του Market Pass για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το συγκεκριμένο μέτρο παρατείνεται για τους επόμενους μήνες. Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις για το Market Pass γίνονται στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr. Όσοι είχαν κάνει χρήση του Market Pass δεν θα χρειαστούν να υποβάλλουν νέα αίτηση, ενώ όσοι απορρίφθηκαν ή ξέχασαν να κάνουν αίτηση μπορούν να την υποβάλλουν στην πλατφόρμα.

Παράλληλα, απέναντι στην επίμονη ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε πως καθιερώνεται ως μόνιμο μέτρο του Υouth Ρass των 150 ευρώ σε κάθε νέο ηλικίας 18 έως 19 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις, το οποίο θα καταβληθεί για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Τι είναι το πρόγραμμα Market Pass;

Το Market Pass είναι ένα κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης που σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Το Youth Pass

Το Yοuth Pass είναι ένα voucher ύψους 150 ευρώ, στα πρότυπα του Freedom Pass που είχε δοθεί στους νέους για τον εμβολιασμό τους. Η διαφορά πλέον είναι πως το «Υouth Pass» δεν είναι μια εφάπαξ ενίσχυση, αλλά μόνιμο μέτρο που θα δίνεται σε όλους τους νέους μόλις αυτοί συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Δικαιούχοι του «Youth Pass» θα είναι, κάθε χρόνο, οι νέοι που θα συμπληρώνουν την ηλικία των 18 και 19 ετών, οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κόστος για το μέτρο θα είναι 30 εκατ. ευρώ.

Το «Youth Pass» θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου, καθώς και σε μεταφορές. Θα είναι ουσιαστικά μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα, όπως ακριβώς το Freedom Pass, την οποία ο δικαιούχος θα επιδεικνύει στην επιχείρηση-οργανισμό ώστε να «σκανάρεται».

Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, το Youth Pass θα εκδίδεται μέσω αίτησης που θα υποβάλλεται ψηφιακά μέσα από το vouchers.gov.gr. Οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet και μέσα σε λίγες ώρες θα λαμβάνουν SMS και email με πληροφορίες για την έκδοση και τη χρήση του Youth Pass -το οποίο θα έχει και ημερομηνία λήξης. Tο εν λόγω μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Συγκροτείται ομάδα δικυκλιστών διασωστών που θα προηγείται των ασθενοφόρων

Τι πρέπει να προσέχουν στη διατροφή τους οι άνω των 40

Ποιος τελικά θα «βάλει πλάτη» για να τρώμε σε λογικές τιμές;

gazzetta
gazzetta reader insider insider