Φορο-ελαφρύνσεις: Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορο-ελαφρύνσεις: Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης
Στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου η κατάθεση των νέων διατάξεων στη Βουλή. Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου, η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, το «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης.

Φοροελαφρύνσεις για μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Οι νέες διατάξεις θα υλοποιούν πλήρως όλες τις προεκλογικές φορολογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης των νέων ρυθμίσεων.

Ειδικότερα το φορολογικό πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

1. Αύξηση αφορολόγητου ορίου. Για τις οικογένειες με παιδιά το αφορολόγητο θα αυξηθεί κατά 1.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 με δημοσιονομικό κόστος 77 εκατ. ευρώ. Το μέτρο αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες το 2024 και θα οδηγήσει σε έξτρα μείωση του φόρου έως και 220 ευρώ για τους φορολογούμενους με ένα, δύο ή περισσότερα παιδιά.

2. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το 2025 θα μειωθεί κατά 20%, το 2026 κατά 30% και το 2027 θα καταργηθεί πλήρως με κόστος για τα κρατικά ταμεία 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027. Το μέτρο επιβλήθηκε την περίοδο των μνημονίων και επιβαρύνει ετησίως με 400 έως 1.000 ευρώ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

3. Μείωση τεκμηρίων. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία θα «κουρευτούν» κατά 30% μεσοσταθμικά με την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων myData και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

4. Ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ. Μείωση κατά 10% στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν από το 2024 όσοι έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους σε ετήσια βάση για φυσικές καταστροφές (φωτιά, πλημμύρες, σεισμούς κτλ.). Από την εφαρμογή του μέτρου που έχει κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως ευνοημένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια, καθώς η ασφάλιση των κατοικιών είναι υποχρεωτική για τους δανειολήπτες.

5. Επιχειρήσεις. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%

6. Χρηματιστηριακές συναλλαγές. Ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών θα μειωθεί κατά 50% από 0,2% σε 0,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Εντός εβδομάδας η προκαταρκτική λίστα δικαιούχων – Στις 330.000 οι αιτήσεις

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών

Ακίνητα: Στο τραπέζι του νέου ΥΠΟΙΚ το «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών

gazzetta
gazzetta reader insider insider