Ρυθμίσεις χρεών: Σχέδιο για «λίφτινγκ» στις 36-72 δόσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρυθμίσεις χρεών: Σχέδιο για «λίφτινγκ» στις 36-72 δόσεις
Στόχος να αυξηθεί ο αριθμός των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση. Το νέο σχήμα αφορά τα χρέη της ενεργειακής κρίσης.

Σκέψεις για βελτίωση της ρύθμισης των 36-72 δόσεων που αφορά τα χρέη στην Εφορία τα οποία δημιουργήθηκαν με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τις προτάσεις να αναμένεται να παρουσιαστούν στην νέα πολιτική ηγεσία μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στόχος του «λίφτινγκ» που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί αφήνουν εκτός των 36-72 δόσεων την πλειονότητα των οφειλετών. Μάλιστα όπως δείχνουν τα στοιχεία η μέχρι τώρα πορεία της ρύθμισης δεν είναι ικανοποιητική καθώς στη νέα ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση της ρύθμισης μόλις 5.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα, με το ποσόν που έχει ρυθμιστεί να κινείται οριακά πάνω από τα 133 εκατ. ευρώ.

Περίπου 8 στους 10 οφειλέτες που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής «κόβονται» από το σύστημα της ΑΑΔΕ εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων που έχουν θεσπιστεί όπως η μη ύπαρξη αρρύθμιστων οφειλών την 1η Νοεμβρίου του 2021 και ταυτόχρονα η καταβολή όλων των δόσεων των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων (χρέη πανδημίας), εφόσον οι φορολογούμενοι είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και την 31η-10-2021, ώστε την 1η-11-2021 δεν είχαν ούτε ένα λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Με τους υφιστάμενους όρους στο νέο σχήμα των 36-72 δόσεων μπορούν να ενταχθούν με αίτηση που θα υποβάλλουν έως 31 Ιουλίου 2023 οι φορολογούμενοι οι οποίοι την 1η Νοεμβρίου 2021, δεν είχαν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 36/72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Επιπλέον, οι οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις υπαγάγουν και αυτές στην νέα ρύθμιση των 36/72 δόσεων. Επίσης στην περίπτωση που την 1η Νοεμβρίου 2021, υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσαν και ταυτόχρονα βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες αυτές οφειλές, μπορούν να ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα, εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη νέα ρύθμιση θα πρέπει τα παλαιά χρέη να τακτοποιηθούν με την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις – Νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ από σήμερα – Έρχεται η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Εφορία: Τέλος χρόνου για 1η δόση ΕΝΦΙΑ και δικαιολογητικά Επιστρεπτέας

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο οι επτά στις 10 δηλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider