Εισαγόμενοι εργαζόμενοι και κατάρτιση-εξπρές θα σώσουν την παρτίδα των προσλήψεων στον τουρισμό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισαγόμενοι εργαζόμενοι και κατάρτιση-εξπρές θα σώσουν την παρτίδα των προσλήψεων στον τουρισμό
Παρότι υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό.

Την ώρα που τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές κάνουν λόγο για μια χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό, οι επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας με προσλήψεις-εξπρές.

Παρότι υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, ιδίως σε κάποιες ειδικότητες όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί. Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου το κόστος ζωής για τους εργαζόμενους στην κουζίνα και στη σάλα είναι απαγορευτικό.

Ήδη το ισοζύγιο της απασχόλησης κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 κατέγραψε ιστορικά υψηλά, λόγω των προσλήψεων στον τουρισμό και την εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 929.112, ενώ οι 309.324 εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν μόνο τον Απρίλιο.

Ωστόσο βάσει των εκτιμήσεων φορέων της τουριστικής αγοράς, οι ελλείψεις προσωπικού στον κλάδο ενδέχεται να φθάνουν φέτος πανελλαδικά ακόμη και τις 80.000, ειδικά σε ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης.

«Εισαγόμενοι» εργαζόμενοι

Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που θα στελεχώσει τα καταλύματα επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση, επιτρέποντας την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες και στον κλάδο του τουρισμού.

Το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την έλευση εργαζομένων από τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και άλλες ασιατικές χώρες, προκειμένου να απασχοληθούν σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στον τουρισμό, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τους ξενοδόχους.

Στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά επισήμως τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών.

Πλέον αναμένεται ΚΥΑ με την οποία θα προσδιορίζονται με σαφήνεια τόσο ο συνολικά επιτρεπόμενος αριθμός των μετακλητών εργαζομένων από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Συρία αλλά και η Αίγυπτος όσο και οι ειδικότητες (ανά περιοχή).

Κατάρτιση στον τουρισμό

παράλληλα δρομολογείται πρόγραμμα κατάρτισης για 18.000 απασχολούμενους και ανέργους από τον τουριστικό κλάδο, με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση σε όλες τις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου διάρκειας 250 ωρών (3 μήνες) και θα υλοποιηθεί μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και των ΚΕΚ.

Οι συμμετέχοντες θα εγγραφούν σε Μητρώο Ωφελουμένων που θα καταρτίσει το υπουργείο Τουρισμού και για να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι Ελληνες ή και ξένοι υπήκοοι οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, να είναι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, ή μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργοι στον τομέα του τουρισμού.

Στους καταρτιζόμενους θα καταβάλλεται επίδομα 5 ευρώ για κάθε ώρα παρακολούθησης και μέχρι 1.250 ευρώ, εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Οι προϋποθέσεις χορήγησης 300.000 δωρεάν voucher διακοπών - Όλη η απόφαση

ΕΡΓΑΝΗ: Ο τουρισμός έφερε ρεκόρ 22 ετών στις προσλήψεις τον Απρίλιο - «Πρωταγωνιστές» καταλύματα και εστίαση

Τουρισμός: Καμαριέρες, σερβιτόροι αλλά και σομελιέ οι πιο δυσεύρετες ειδικότητες - Οι ελλείψεις στα νησιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider