Φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση 1.047 φοροαπαλλαγών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση 1.047 φοροαπαλλαγών
Τι σηματοδοτούν οι προεκλογικές εξαγγελίες για αύξηση των αφορολογήτου ορίου

Με τους φόρους να βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται αύξηση του αφορολογήτου ορίου και μείωση των φορολογικών βαρών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις την επόμενη τετραετία. Οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων σηματοδοτούν την επανεξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων από τη κυβέρνηση που θα προκύψει από τι εκλογές.

Ψηλά στην ατζέντα αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και τις αποδείξεις με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος που θα σχεδιάσει το νέο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι οι 1.047 φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις που μειώνουν το φόρο ή παρέχουν πλήρη απαλλαγή. Αναμένεται να γίνει πλήρης καταγραφή όλων των φοροαπαλλαγών για να προσδιοριστεί το κόστος τους για τον προϋπολογισμό, τα οφέλη και οι κατηγορίες των δικαιούχων.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι ο αριθμός των φοροαπαλλαγών ανέρχονται σήμερα στις 1.047 με δημοσιονομικό κόστος 12,88 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής:

1. Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων καταγράφονται 231 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν πάνω από 5 δισ. στον προϋπολογισμό με τον αριθμό των ωφελούμενων νοικοκυριών να ανέρχεται σε 7.008.909.

2. Στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων υπάρχουν 200 φοροαπαλλαγές με κόστος 1,3 δισ. ευρώ. Κερδισμένες είναι 53.021 επιχειρήσεις.

3. Στη φορολογία κεφαλαίου (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΑ, κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές, μεταβιβάσεις κ.λπ.) υπάρχουν 129 απαλλαγές με κόστος 3,8 δις. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

4. Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας οι φοροαπαλλαγές εντοπίζονται σε 85 περιπτώσεις και κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό 854 εκατ. ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απαλλαγής είναι ο υπερμειωμένος συντελεστής 6% που επιβάλλεται σε φάρμακα και βιβλία, καθώς και η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

5. Στο τέλος ταξινόμησης οχημάτων υπάρχουν 25 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν 121 εκατ. ευρώ.

6. Στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που στερούν από τον προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ καταγράφονται 44 απαλλαγές. Οι εκπτώσεις στα ενεργειακά προϊόντα ανέρχονται σε 589,6 εκατ. ευρώ ενώ σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνεται το κόστος στην αιθυλική αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά ( 580,4 εκατ. ευρώ). Επίσης οι εκπτώσεις στο φόρο κατανάλωσης καφέ ξεπερνούν τα 540.000 ευρώ.

7. Στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων υπάρχουν 28 απαλλαγές που κοστίζουν 11,8 εκατ. ευρώ.

8. Στα τέλη χαρτοσήμου καταγράφονται 76 απαλλαγές συνολικού κόστους 73 εκατ. ευρώ.

9. Στον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου υφίστανται 19 φοροαπαλλαγές, που κοστίζουν 17 εκατ. ευρώ.

10. Στον φόρο ασφαλίστρων υπάρχουν 5 απαλλαγές που μειώνουν κατά 421 εκατ. ευρώ τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

Ρεύμα: Πάνω από 300-400 εκατ. ευρώ τα φέσια στην αγορά από τον «ενεργειακό τουρισμό»

Στο «μάτι» της Εφορίας 140.000 ακίνητα τύπου Airbnb

gazzetta
gazzetta reader insider insider