Προμετωπίδα των εξαγγελιών Μητσοτάκη η αύξηση των μισθών - Πως θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προμετωπίδα των εξαγγελιών Μητσοτάκη η αύξηση των μισθών - Πως θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες
Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στην τετραετία 2023-2027, από 1.176,5 ευρώ που ήταν το 2022 και 1.117 ευρώ το 2021, θεωρείται από τους επιτελείς του Μαξίμου ως απολύτως ρεαλιστικός στόχος.

Τον στόχο αύξησης των μισθών κατά 25% στην επόμενη τετραετία, ώστε ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ (από τα 1.176 ευρώ που ήταν το 2022), επανέλαβε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, κατά την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται επανειλημμένως στην ανάπτυξη της οικονομίας, το ύψος της οποίας δικαιολογεί αυξήσεις και στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια των εργαζομένων - πέραν του κατώτατου μισθού- προκειμένου να βελτιωθεί το εισόδημα των νοικοκυριών (που δοκιμάζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και την ακρίβεια).

Υπενθυμίζεται πως ο μέσος ονομαστικός μικτός μισθός το 2022, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αυξήθηκε κατά 1,5%, αλλά ο πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού (9,7%).

«Θα είναι η τετραετία βελτίωσης των αμοιβών» τονίζει, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει στο τομέα αυτό, εφόσον εκλεγεί και αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας.

Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ στην τετραετία 2023-2027, από 1.176,5 ευρώ που ήταν το 2022 και 1.117 ευρώ το 2021, θεωρείται από τους επιτελείς του Μαξίμου ως ένας απολύτως ρεαλιστικός στόχος.

Δεδομένου ότι η απευθείας κυβερνητική παρέβαση επιτρέπεται μόνο στο σκέλος των κατώτατων αποδοχών, ο μόνος τρόπος να αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι να «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, που μπορούν να βελτιώσουν τους μισθούς από 10% έως 30% (για όσους έχουν από 3-9 χρόνια προϋπηρεσίας).

«Κλειδί» η πτώση της ανεργίας

Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 4093 (δεύτερο μνημόνιο) πάγωσαν οι προσαυξήσεις στον κατώτατο μισθό λόγω προϋπηρεσίας, οι λεγόμενες δηλαδή «τριετίες», μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%, με αποτέλεσμα να σταματήσει η εξέλιξή τους τον Φεβρουάριο του 2012.

Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Βασική προϋπόθεση για να ισχύσουν εκ νέου τα επιδόματα προϋπηρεσίας είναι η ανεργία να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 10%, κάτι που φαίνεται δίσκολο να συμβεί φέτος.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα, να «ξεπαγώσουν» από φέτος οι τριετίες, παρά το γεγονός πως δεν προβλέπεται ότι δεν θα επιτευχθεί εντός τους 2023 η σχετική μείωση του ποσοστού ανεργίας.

«Όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%, ουσιαστικά ενεργοποιείται αυτόματα η επαναφορά των τριετιών. Με τα σημερινά δεδομένα, η ανεργία το 2023 θα είναι κάτω από το 12%. Δεν είμαστε μακριά από αυτόν τον στόχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αναληφθεί και διαφορετική πρωτοβουλία, εάν τα δημοσιονομικά το επιτρέπουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Στα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός στο τέλος της 4ετίας - Νέες αυξήσεις για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Τι περιλαμβάνει η βεντάλια των προεκλογικών παροχών της κυβέρνησης - Μείωση εισφορών και αύξηση του κατώτατου μισθού

ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός «ψαλίδισε» τους πραγματικούς μισθούς στην Ελλάδα - Πτώση 7,4% το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider