ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν οι εκκρεμότητες σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ - Τρεις mega πληρωμές έως τον Ιούνιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΦΚΑ: Πότε μηδενίζουν οι εκκρεμότητες σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ - Τρεις mega πληρωμές έως τον Ιούνιο
Στόχος του ΕΦΚΑ είναι ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με το Ν. 4921/2022, καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ

Στην πληρωμή 7.500 εφάπαξ του Δημοσίου θα προχωρήσει ο ΕΦΚΑ έως το τέλος Απριλίου, ενώ αναμένονται άλλες δύο μεγάλες πληρωμές τον Μάιο και τον Ιούνιο, για να υποχωρήσει το στοκ των εκκρεμών παροχών, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι από το Δημόσιο.

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά πλέον και η εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ενώ οι υπόλοιποι εν αναμονή συνταξιούχοι έλαβαν προκαταβολή σύνταξης στις 15 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης, για επικουρικές συντάξεις γήρατος και σε 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητεί να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι ο μηδενισμός των εκκρεμοτήτων μέσα στο καλοκαίρι, καθώς σύμφωνα με το Ν. 4921/2022, καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Συνολικά ο ΕΦΚΑ κατάφερε να εκδώσει από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι σήμερα 570.000 κύριες συντάξεις, με 900 λιγότερους υπαλλήλους. Όπως ανέφερε η διοίκηση του Φορέα σε ειδική απολογιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, όλες οι υποθέσεις από το 2021 και πίσω έχουν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση 4.000 πολύπλοκες περιπτώσεις, τις οποίες ήδη διαχειρίζεται ειδική ομάδα του ε-ΕΦΚΑ.

Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% τον Μάρτιο

Η αύξηση των συνταξιοδοτήσεων το 2022 έφερε αύξηση και στους δικαιούχους εφάπαξ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καθυστερήσεις και πολλές πληρωμές να μείνουν πίσω πάνω από ένα εξάμηνο, παρά τα όσα ορίζει ο νόμος 4921/2022.

Οι 7.500 δικαιούχοι που θα πληρωθούν στο τέλος του μήνα είναι με βάση τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν στο διάστημα Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023 και με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Τον Μάιο προγραμματίζεται και άλλη μαζική πληρωμή εφάπαξ για συνταξιούχους του Δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ επιπλέον 2.500 εφάπαξ δεν μπορούν να αποδοθούν, καθώς οι δικαιούχοι τους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα αν δεν ρυθμίσουν την οφειλή τους ή την εξοφλήσουν μετρητοίς.

Το μέσο εφάπαξ στα Ταμεία Πρόνοιας του Δημοσίου διαμορφώνεται από 21.000 έως 23.500 ευρώ (για τους υπαλλήλους του ΙΚΑ), ενώ στα Ταμεία Πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα το μέσο εφάπαξ κυμαίνεται από 15.000 έως 16.500 ευρώ (για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ).

Όσοι βγουν στη σύνταξη μέσα στο 2023 θα πρέπει να ξέρουν πως το εφάπαξ τους υπολογίζεται με δύο «ταχύτητες». Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται έως την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ για τα επόμενα χρόνια οι εισφορές που πληρώνονται στα ταμεία Πρόνοιας δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων σχεδόν για όλους - «Τροχάδην» για επικουρικές και εφάπαξ

Ασφαλιστικός βίος με ένα κλικ, ΟΠΣ και Αριάδνη -Στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι τρεις νέες συμβάσεις του ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider