Ακίνητα: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 - Eτοιμάζεται ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Τέλος χρόνου για διορθώσεις στο Ε9 - Eτοιμάζεται ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ
Τα 10 βήματα για τις μεταβολές στη δήλωση στοιχείων ακινήτων. Εκπνέει την Τετάρτη η προθεσμία για τους φορολογούμενους. Οι επόμενες κινήσεις της ΑΑΔΕ.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι έχουν προθεσμία μέχρι αύριο Τετάρτη για να συμπληρώσουν, να διαγράψουν ή να διορθώσουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

Συγκεκριμένα, αύριο εκπνέει ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, έτους 2023, που θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι απέκτησαν, πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα το 2023 ή όσοι θέλουν να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση πριν χτυπήσει την πόρτα τους ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα κλείσει την πλατφόρμα του Ε9 και θα την ανοίξει εντός του Μαΐου για την υποβολή εμπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου 2023 από τους φορολογούμενους οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους. Αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν κάποια μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το περασμένο έτος θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9.Οι διορθώσεις στο Ε9 θα γίνονται πλέον αυτόματα. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένα συμβόλαιο (αγοραπωλησία, γονική παροχή, δωρεά) οι μεταβολές θα περνούν μέσω της πλατφόρμας myProperty στο Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ.

Η αυτόματη συμπλήρωση τυχόν μεταβολών στο Ε9 γίνεται με την ανάρτηση από τον συμβολαιογράφο του συμβολαίου στην εφαρμογή myPROPERTY. Συγκεκριμένα θα δημιουργείται αυτόματα ψηφιακή δήλωση στοιχείων ακινήτων με τις απαιτούμενες εισαγωγές, μεταβολές και διαγραφές στοιχείων ακινήτων. Ωστόσο, πριν από την υπογραφή των συμβολαίων και την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς ή γονικής παροχής ακινήτου οι φορολογούμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν και να επικαιροποιούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Περιουσιολόγιο μέχρι και στο επόμενο της μεταβίβασης έτος. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και πριν από την υποβολή, της δήλωσης φόρου κληρονομιάς ακινήτου.

Τα 10 βήματα των διορθώσεων

Οι διορθώσεις στο Ε9 γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμου 100 ευρώ και οι φορολογούμενοι μετά την εισαγωγή στην πλατφόρμα του Περιουσιολογίου θα πρέπει να ακολουθήσουν 10 βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Ενεργοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση κορονοφειλών έως 72 δόσεις

Αυξήσεις μισθών το 2023 «βλέπει η ΤτΕ - Στο 0,3% η άνοδος του μέσου μισθού το 2022

Αγορά εργασίας: Παρέμβαση στις εισφορές και συνετές αυξήσεις ζητά η ΤτΕ - Αύξηση των κενών θέσεων το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider