Υπ. Εργασίας: Το ΤΕΚΑ θα γίνει πολύ σύντομα ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτές στη χώρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Εργασίας: Το ΤΕΚΑ θα γίνει πολύ σύντομα ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτές στη χώρα
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η κ. Andreea Moraru, Regional Head Greece and Cyprus, EBRD και ο κ. Mario Nava, Director General, DG Reform.

Το ρόλο του ασφαλιστικού συστήματος και ειδικότερα του κεφαλαιοποιητικού επικουρικού πυλώνα (ΤΕΚΑ) ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ανέδειξε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου μιλώντας στην χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης της στρατηγικής για την ανάπτυξη της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα.

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά την ίδρυσή του, το ΤΕΚΑ έχει ήδη 165.000 ασφαλισμένους, κάτι παραπάνω από 70.000 εργοδότες και περίπου 30 εκ. σωρευμένα κεφάλαια. Το 2040, θα έχει ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένους, και πάνω από 15 δις ευρώ σωρευμένα αποθεματικά. Μερικά χρόνια αργότερα, στη φάση της ωρίμανσής του, το ΤΕΚΑ θα διαχειρίζεται κεφάλαια που θα υπερβαίνουν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας και θα καλύπτει περί τα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση στη χώρα, το ΤΕΚΑ, προοπτικά (και μάλιστα πολύ σύντομα) θα γίνει ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής της χώρας και θα διαχειρίζεται κεφάλαια με μέγεθος πρωτόγνωρο για την κοινωνική ασφάλιση και με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και στην εθνική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Καρασιώτου.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης στη συμβολή του ΤΕΚΑ στην ανάπτυξη του «financial literacy», δηλαδή στην καταπολέμηση του «χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού»: «Στο ΤΕΚΑ, ήδη οι νέοι ασφαλισμένοι βλέπουν τις ατομικές τους εισφορές να σωρεύονται. Πολύ σύντομα θα βλέπουν την πορεία των επενδύσεών τους. Και ξαφνικά, η κοινωνική ασφάλιση, από εκεί που στο μυαλό των μεγαλύτερων είναι μια αόριστη έννοια συνδεδεμένη με μια μελλοντική «σύνταξη», στο μυαλό και τη συνείδηση των νεότερων θα είναι ένας ατομικός λογαριασμός, ένα επενδυτικό προϊόν που πρέπει να επιλέξουν, οι αποδόσεις που θα τις παρακολουθούν, μια επιλογή ρίσκου που πρέπει να κάνουν. Άρα πολύ σύντομα και με αυτόματο τρόπο, οι νέοι μας θα αρχίσουν να έχουν ενδιαφέρον για τις επενδύσεις και τα προϊόντα. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει από τα χέρια μας».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έργου τεχνικής βοήθειας, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, η κ. Andreea Moraru, Regional Head Greece and Cyprus, EBRD και ο κ. Mario Nava, Director General, DG Reform.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Google «ψαλιδίζει» θέσεις εργασίας στην Ευρώπη – Έρχονται 240 απολύσεις

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα «τρέξει» για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις – Κέρδος 17.000 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider