Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Πάσχα με 4 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις προωθεί η κυβέρνηση για τον Απρίλιο
Η επιταγή ακρίβειας και το market pass θα δοθούν με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου. Παράλληλα θα καταβληθεί ένα επίδομα της τάξης των 300-400 ευρώ σε όσους συνταξιούχους δεν εισέπραξαν τις αυξήσεις του 2023

Τριπλή παρέμβαση ετοιμάζει η κυβέρνηση τον Απρίλιο για την ενίσχυση του εισοδήματος 2,4 εκατ. συνταξιούχων, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται η εξαγγελία για την επιστροφή των αναδρομικών από επικουρικές συντάξεις και Δώρα για το επίμαχο 11μηνο (11/6/2015 έως 11/5/2016).

Η επιταγή ακρίβειας και το market pass θα δοθούν με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια σε ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, μεταξύ αυτών και τους συνταξιούχους, το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Παράλληλα μελετάται το ενδεχόμενο καταβολής ενός επιδόματος της τάξης των 300-400 ευρώ σε όσους συνταξιούχους δεν εισέπραξαν τις αυξήσεις του 2023, λόγω της υψηλής προσωπικής διαφοράς τους, αλλά και σε εκείνους που έλαβαν μηδαμινές αυξήσεις (5-10 ευρώ).

Αναδρομικά επικουρικών και Δώρων

Εισήγηση για επιστροφή αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως ορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επεξεργάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο.

Παρά την δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, δεδομένου ότι μια τέτοια κίνηση θεωρείται υψηλού κόστους (περίπου 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται η πλήρης επιστροφή τους) η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το σενάριο χορήγησης των αναδρομικών του 11μήνου από Δώρα και επικουρικές συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές.

Μάλιστα όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο αναζωπυρώνεται η προοπτική επιστροφής των αναδρομικών στους απόμαχους της εργασίας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια (λόγω πληθωρισμού) και την ενεργειακή κρίση.

Το σενάριο που έχει τεθεί επί τάπητος στο Μέγαρο Μαξίμου κάνει λόγο για πληρωμή των αναδρομικών σε βάθος 3ετίας, προκειμένου να επιμεριστεί το κόστος του μέτρου σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν προστεθεί και 4ο έτος στις δόσεις, τότε το κόστος μοιράζεται για κάθε έτος σε 500 ως 550 εκατ. ευρώ.

Με 3 δόσεις, οι συνταξιούχοι που διεκδικούν, για παράδειγμα, αναδρομικά 800 ευρώ από τα κομμένα Δώρα, θα λάβουν 300 ευρώ το 2023, 300 ευρώ το 2024 και 200 ευρώ το 2025.

Τα αναδρομικά θα λάβουν τόσο οι συνταξιούχοι που έχουν σε εκκρεμότητα δίκες από αγωγές που άσκησαν ως τον Ιούλιο του 2020, όσο κι εκείνοι που δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια (περίπου 700.000 συνταξιούχοι) αλλά έχουν τις ίδιες περικοπές.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση με τους νόμους 4714 και 4734/2020 επέστρεψε αναδρομικά από περικοπές 11 μηνών μόνον για τις κύριες συντάξεις, αποκλείοντας όσους τα πήραν από τα να διεκδικήσουν με αγωγές τα αναδρομικά για τις μειώσεις στις επικουρικές και στα Δώρα.

Επίδομα στους συνταξιούχους με μεγάλη προσωπική διαφορά

Nέα παρέμβαση για τις συντάξεις με προσωπική διαφορά που έμειναν εκτός αυξήσεων ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Tον Φεβρουάριο, όταν το οικονομικό επιτελείο θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, θα ανακοινωθεί η χορήγηση του νέου επιδόματος που θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα.

Η έκτακτη ενίσχυση θα αφορά τους 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν την αύξηση του 7,75% στις συντάξεις τους φέτος, ή κάποια άλλη παροχή από αυτές που δόθηκαν στο τέλος του 2022 (την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα), ενώ ταυτόχρονα, δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Την περίμετρο των δικαιούχων «φωτογράφισε» ο υπουργός Εργασίας, αναφέροντας πως «το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή το 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων δεν επηρεάζεται από τις συνδυαστικές αυξήσεις. Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα για το θέμα πρόσθετων έκτακτων παροχών για την κάλυψη ειδικών προβλημάτων ή αδικιών».

Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη το ύψος του ποσού (οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 300-400 ευρώ), ούτε η χορήγησή του (κλιμακωτά ή οριζόντια), πηγές του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν στην περίμετρο των δικαιούχων και οι συνταξιούχοι που έλαβαν μεν αύξηση αλλά οριακή τον Ιανουάριο (της τάξης των 5-10 ευρώ για παράδειγμα) μετά τον μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς τους.

Μarket Pass

Από σήμερα έως και τις 15 Μαρτίου αναμένεται να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση του Market Pass (vouchers.gov.gr) προκειμένου οι δικαιούχοι να εισέρχονται με τους κωδικούς Taxisnet και να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Η ενίσχυση θα είναι ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Όσοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα δουν τα χρήματα είτε στην ψηφιακή κάρτα είτε στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως τις 3 Μαρτίου.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Μαρτίου, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ για τους υπόλοιπους μήνες η πληρωμή θα γίνεται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Για όσους επιλέξουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης και όχι το 100%.

Τα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής: άγαμοι ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ, έγγαμοι εισόδημα 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί) και οι μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα έως 24.000 ευρώ (συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο).

Eπιταγή ακρίβειας

Στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ενόψει εορτών του Πάσχα (από 250 έως 300 ευρώ) σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους του αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Παράλληλα αναμένεται έξτρα καταβολή επιδομάτων στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21.

Δικαιούχοι θα είναι όσοι έλαβαν το αντίστοιχο επίδομα τα Χριστούγεννα, δηλαδή όσοι λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές του Δημοσίου.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση χορηγείται, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

  1. Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.
  2. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση - Τι θα ισχύσει για συντάξεις έως 1.000 ευρώ

Χατζηδάκης: Αναδρομικά 100 ευρώ στους συνταξιούχους για κάθε μήνα που καθυστερεί η επικουρική

Συντάξεις: Πρόσθετη παρέμβαση για την προσωπική διαφορά προαναγγέλλει ο Χατζηδάκης