Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με πέναλτι 22%, ποιοι κερδίζουν έως 2.200 ευρώ το 2023

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφορία: Ποιοι κινδυνεύουν με πέναλτι 22%, ποιοι κερδίζουν έως 2.200 ευρώ το 2023
Η φορο-έκπτωση έως 2.200 ευρώ αφορά φορολογούμενους που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων.

Οι φορολογούμενοι που δεν θα καταφέρουν μέχρι και το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου να καλύψουν το 30% του φετινού εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις θα βρεθούν το 2023 αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου. Αντίθετα όσοι έχουν φροντίσει και έχουν πληρώσει με ηλεκτρονικό χρήμα αμοιβές σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα φοροδιαφυγής θα κερδίσουν μείωση φόρου που φθάνει έως και 2.200 ευρώ.

Με βάση το ισχύον καθεστώς ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να έχει δαπανήσει φέτος για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 6.000 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων είναι 5.000 ευρώ τότε για τη διαφορά των 1.000 ευρώ θα χρεωθεί με έξτρα φόρο 22% δηλαδή 220 ευρώ, ποσό που θα φανεί με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης του 2023.

Η φορο-έκπτωση έως 2.200 ευρώ αφορά φορολογούμενους που ζητούν και παίρνουν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δουν έκπτωση φόρου εισοδήματος στο εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν το 2023. Το ανώτατο όριο μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος φτάνει στα 5.000 ευρώ, αλλά για να το κερδίσει κάποιος φορολογούμενος θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με πλαστικό χρήμα από τη λίστα των 20 επαγγελμάτων, ενώ για να κερδίσει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Επιπλέον έκπτωση φόρου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούν μπορούν να κερδίσουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα όσοι αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις, οποιαδήποτε μορφής επιχειρηματική δραστηριότητα ή από εκμίσθωση ακινήτου.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider