«Παγώνουν» τα επιτόκια για οφειλές στα ταμεία - Καταιγισμός ρυθμίσεων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παγώνουν» τα επιτόκια για οφειλές στα ταμεία - Καταιγισμός ρυθμίσεων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ
Ήδη περί τους 45.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν κάνει χρήση της νέας ρύθμισης, διακανονίζοντας ποσά που υπερβαίνουν τα 280 εκατ. ευρώ

Με κίνητρο τα «παγωμένα» επιτόκια και υπό την απειλή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε περίπτωση που δεν ρυθμιστούν τα χρέη τους, το υπουργείο Εργασίας καλεί τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, κάνοντας χρήση της νέας ρύθμισης των 24 δόσεων.

Έτσι όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν σε ρύθμιση των ασφαλιστικών τους οφειλών θα πρέπει να ξέρουν πως το επιτόκιο που θα έχουν για ένα έτος θα είναι 8,5%, ενώ για όσους είναι ήδη σε ρύθμιση το επιτόκιο καθορίζεται στο 5,5%.

Ήδη περί τους 45.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ έχουν κάνει χρήση της νέας ρύθμισης, διακανονίζοντας ποσά που υπερβαίνουν τα 280 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΑΟ, περίπου 939.252 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες αλλά και 309.205 μεγαλύτερες επιχειρήσεις χρωστούν στον ΕΦΚΑ ποσά έως 5.000 ευρώ.

Σωρευτικά, το χρέος των μικρο-οφειλετών αγγίζει το 1,37 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τα πρόσθετα τέλη ξεπερνάει το 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων, λόγω της απόφασης της ΕΚΤ.

«Παγώνουν» τα επιτόκια αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου

Προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η ένταξη των μικρο-οφειλετών στις ρυθμίσεις, το υπουργείο Εργασίας με τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, «πάγωσε» αναδρομικά από τις 13 Σεπτεμβρίου 2022 και για ένα χρόνο τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται προς ρύθμιση.

Στόχος της διάταξης –που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τα επιτόκια των ρυθμίσεων προς την Εφορία– είναι να αποτραπεί η δυσβάσταχτη επιβάρυνση των πολιτών που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και επιθυμούν να τις ρυθμίσουν.

Με δεδομένο αφενός ότι το επιτόκιο που επιβαρύνει ένα πλάνο ρύθμισης καθορίζεται κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης ρύθμισης, αφετέρου ότι η αύξηση του πληθωρισμού έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, οι οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν κατά την τρέχουσα περίοδο τις οφειλές τους προς τον e-ΕΦΚΑ θα ερχόντουσαν αντιμέτωποι με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια.

Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των ρυθμίσεων οφειλών εφεξής και αυτό να μην αποτελέσει αντικίνητρο για τους πολίτες ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τα επιτόκια «παγώνουν» και παραμένουν για ένα έτος στο ύψος που διαμορφώθηκαν την 13η Σεπτεμβρίου 2022.

Σημειώνεται ότι τα επιτόκια των ήδη ενεργών (όσων εκκίνησαν μέχρι και τον Σεπτέμβριο) ρυθμίσεων είναι σταθερά και δεν επηρεάζονται ούτε από τις ενέργειες της ΕΚΤ, ούτε από την παρούσα ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις - Τα ψιλά γράμματα

Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ: Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα - 158.000 οι εκκρεμείς συντάξεις

«Παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider