Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες - Ξεκίνησε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα «κλειδώσει» η αύξηση εισφορών για τους επαγγελματίες - Ξεκίνησε η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας
Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 9.9% , η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα ( για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί από το νέο έτος στα 231 ευρώ (+21 ευρώ)

Σε λειτουργία έχει τεθεί στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias), μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το 2023.

Η επιλογή θα γίνει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, η πρώτη πληρωμή των νέων ποσών θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου 2023 και μέχρι τότε θα έχει ανακοινωθεί η αύξηση που θα ισχύσει στις μηνιαίες εισφορές 1,2 εκατ. μη μισθωτών, που πάντως θα κινείται πλησίον του 9%.

Το ύψος τους εξαρτάται από το ύψος του πληθωρισμού το 2022 (9.9% σύμφωνα με τον προϋπολογισμό). Δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνουν διορθώσεις όταν δημοσιοποιηθούν τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ το φθινόπωρο του 2023.

Στην περίπτωση που ο πληθωρισμός θα κλείσει φέτος στο 9.9% , η χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα ( για τον κλάδο σύνταξης και υγείας) θα διαμορφωθεί από το νέο έτος στα 231 ευρώ (+21 ευρώ). Για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 277.2 ευρώ από 252, για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 332.2 ευρώ από 302, για την τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία στα 399.3 ευρώ από 363, για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία στα 478.5 ευρώ από 435 και για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία στα 622.6 ευρώ από 566.

Αντίστοιχα οι εισφορές για τους αγρότες θα διαμορφωθούν το 2023 στα 137.5 ευρώ από 125 για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 165 ευρώ από 150 για τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, στα 198 ευρώ από 180 για την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 238.7 ευρώ από 217 για τη τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία, στα 286 από 260 για την πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία και στα 372.9 ευρώ από 339 για την έκτη ασφαλιστική κατηγορία.

Πάντως πιθανό είναι το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 10 ευρώ το μήνα, με την κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ υπέρ ανεργίας που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στην περίπτωση αυτή η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία που είναι και η πιο δημοφιλής, θα υποχωρήσει από τα 231 στα 221 ευρώ, μόλις 10 ευρώ υψηλότερα από το ποσό που καταβάλλεται σήμερα. Μια τέτοια αύξηση εκτιμάται πως δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τους επαγγελματίες που δίνουν αγώνα επιβίωσης σε μια χρονιά με υψηλό ενεργειακό κόστος, ακρίβεια και πτώση της κατανάλωσης.

Πώς γίνεται η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης - δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.

Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση - δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2023, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τους μη μισθωτούς θα επηρεάσει και τη μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν. Η επιλογή των ανώτερων ασφαλιστικών κατηγοριών οδηγεί και σε υψηλότερες συνταξιοδοτικές παροχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης σε ΣΕΒ: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές

Τέλος Δεκεμβρίου τα ειδοποιητήρια παράλληλης ασφάλισης - Τον Φεβρουάριο οι νέες εισφορές για επαγγελματίες

Νέες αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για 1,2 εκατ. επαγγελματίες - Τα τρία σενάρια για το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider