Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο για το 65% φορολογούμενων 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς φόρο για το 65% φορολογούμενων 
Τελειώνει, αύριο Τρίτη, ο χρόνος για την υποβολή αρχικών και τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί πάνω από 6,2 εκατ. δηλώσεις και απομένει ένας μικρός αριθμός δηλώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τι ισχύει για όσους μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό. 

Ο χρόνος τελειώνει για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με την αυλαία να πέφτει αύριο Τρίτη. Η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί πάνω από 6,2 εκατ. δηλώσεις και απομένει ένας μικρός αριθμός δηλώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων δείχνει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων το εκκαθαριστικό σημείωμα είτε είναι μηδενικό είτε προβλέπει επιστροφή φόρου.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

- Για το 51,66% ή 3.208.442 από τις συνολικά 6.210.689 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί δεν προκύπτει ούτε επιπλέον φόρος ούτε επιστροφή φόρου καθώς το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι μηδενικό.

- Το 35% ή 2.173.741 φορολογικές δηλώσεις προκύπτει επιπλέον φόρος συνολικού ποσού 2,859 δισ. ευρώ ή κατά μέσον όρο ο κάθε φορολογούμενος καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο ύψους 1.316 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2021.

- Για το 13,34% ή για 828.505 φορολογικές δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με το συνολικό ποσό φόρου εισοδήματος που πρέπει να επιστρέψει το δημόσιο να ανέρχεται σε 354,77 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το ποσό της επιστροφής για τους φορολογούμενους διαμορφώνεται σε 428 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσουν τον επιπλέον φόρο εισοδήματος σε 8 δόσεις, με τις δύο πρώτες δόσεις να πληρώνονται έως τις 31 Αυγούστου και τις επόμενες έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, έως την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, έως την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022, έως την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023 και έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023.

Επίσης, μέχρι την Τετάρτη, όσοι επιθυμούν μπορούν να καταβάλουν τον φόρο εφάπαξ κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 3%. Για όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν το ημερολόγιο πληρωμών του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις.

Η καταβολή του φόρου από φορολογουμένους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Κάτοικοι εξωτερικού

Όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός του 2021 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 χωρίς πρόστιμο, προθεσμία που ισχύει για τους φορολογούμενους που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε εντός του 2021.

Οι υπόλοιποι κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους έως αύριο 30 Αυγούστου οπότε και εκπνέει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα με οποιονδήποτε τρόπο ή απαλλασσόμενο από ελληνικές πηγές.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι που έχουν διαπιστώσει λάθη, κενά η παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλλει μπορούν έως τις 30 Αυγούστου να προβούν σε διορθώσεις με τροποποιητική φορολογική δήλωση χωρίς να επιβαρυνθούν με το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ ανάλογα με την πηγή προέλευση του εισοδήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Έτοιμο εντός Σεπτεμβρίου το πλαφόν στο αέριο - «Απάντηση-μπαζούκα» στην κρίση

Η «Μεγάλη Παραίτηση» του καλοκαιριού - Γιατί αποχωρούν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους

Έπεσαν οι τιμές στο δορυφορικό Internet του Μασκ στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider