Η «Μεγάλη Παραίτηση» του καλοκαιριού - Γιατί αποχωρούν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «Μεγάλη Παραίτηση» του καλοκαιριού - Γιατί αποχωρούν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 έγιναν 623.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν γίνει 479.065.

Σε μεγάλη άνθηση βρίσκεται το φαινόμενο της «Μεγάλη Παραίτησης» των εργαζομένων στην Ελλάδα και μάλιστα εν μέσω τουριστικής σεζόν, που οι ανάγκες για προσωπικό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Στη χώρα μας το φαινόμενο έχει ενταθεί μετά την πανδημία, καθώς ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες επιλέγουν την παραίτηση είτε γιατί οι εργασιακές συνθήκες είναι ανυπόφορες, είτε γιατί ο μισθός τους δεν τους ικανοποιεί, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι μπορούν να βρουν γρήγορα μια νέα επαγγελματική θέση μετά την αποχώρησή τους (έρευνα Randstad).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 έγιναν 623.434 οικειοθελείς αποχωρήσεις, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν γίνει 479.065, δηλαδή περίπου 144.000 περισσότεροι εργαζόμενοι αποχώρησαν με τη θέλησή τους.

Μάλιστα, στην παραίτηση δεν οδηγούνται μόνο οι νέοι εργαζόμενοι που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία σε πολλούς εργοδότες, αλλά και οι μεγαλύτεροι, καθώς η ηλικιακή κατηγορία που είναι πρώτη στα ποσοστά αποχωρήσεων είναι εκείνη των 30-44 ετών, όπου η κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας είναι δυσκολότερη για τους εργοδότες τους.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι περισσότερες παραιτήσεις έγιναν στην εστίαση και στα καταλύματα, σε ειδικότητες όπως Σερβιτόροι, Μάγειροι, Ρεσεψιονίστ και Λαντζέρηδες που θεωρούνταν από τις πλέον περιζήτητες στην αρχή της τουριστικής σεζόν.

Την περασμένη άνοιξη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, του τουρισμού και της διασκέδασης αντιμετώπιζαν προβλήματα έλλειψης προσωπικού και έκαναν λόγο για 50.000 θέσεις που θα μείνουν κενές φέτος, καθώς δεν έβρισκαν εργαζόμενους να τις καλύψουν. Μάλιστα πολλά ξενοδοχεία προσέφεραν αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις για να βρουν προσωπικό στον επισιτισμό (κουζίνα και service), ενώ επιχειρήσεις σε νησιά και τουριστικές περιοχές εξέπεμπαν SOS για άμεση στελέχωση, ήδη από τον Απρίλιο.

Ένας στους 5 εργαζόμενους σχεδιάζει να παραιτηθεί

Ένας στους 5 εργαζόμενους σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη δουλειά του κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με έρευνα της PwC για το εργατικό δυναμικό, που επικαλείται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρούσε ότι μπορεί να πετύχει έναν υψηλότερο μισθό ή περισσότερη προσωπική ικανοποίηση. Το 26% δήλωσε ότι προτιμά πλήρες ωράριο με τηλεργασία, αλλά μόλις το 18% δούλευε για εργοδότη που θα το δεχόταν.

Οι νέοι προτιμούν μια δουλειά που θα τους εξελίσσει από μια θέση εργασίας που αισθάνονται ως «αδιέξοδη», όμως τα κίνητρα που επιλέγουν την αποχώρηση δεν είναι μόνο προσωπικά αλλά και μισθολογικά.

Οι λεγόμενοι millennials, επιλέγουν να φύγουν από χαμηλόμισθες δουλειές για να αναζητήσουν εργασία με προοπτικές καριέρας και εξέλιξης, λιγότερη επισφάλεια και καλύτερες αμοιβές. Και ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας, η τάση αυτή κορυφώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η 4ήμερη εργασία ως αντίδοτο στην «Μεγάλη Παραίτηση» - Ποιες ελληνικές εταιρείες πρωτοπορούν

Η «Μεγάλη Παραίτηση»: Νέα κανονικότητα ή παροδικό φαινόμενο;

Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών πίσω από τη «Μεγάλη Παραίτηση» - Τι ζητούν στελέχη και εργαζόμενοι στην Ελλάδα και διεθνώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider