Μπλόκο στο δικαίωμα πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο - Για ποιους θα ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλόκο στο δικαίωμα πρόωρης σύνταξης στο Δημόσιο - Για ποιους θα ισχύσουν τα νέα όρια ηλικίας
Σύμφωνα με το ΝΣΚ, παύει να ισχύει το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους και προτείνεται να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια που ισχύουν (55ο, 56ο, 58ο και 60ο)

Μπλόκο στο δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη βάζει με γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τους δημοσίους υπαλλήλους και ορίζει τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη.

Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους -κατόπιν ερωτήματος του υφυπουργού Εργασίας Πάνου Τσακλόγλου- παύει να ισχύει το δικαίωμα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη για τους δημοσίους υπαλλήλους και προτείνεται να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια που ισχύουν (55ο, 56ο, 58ο και 60ο) για συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων.

Η απόφαση αυτή επηρρεάζει χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου που θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη (κυρίως εκπαιδευτικούς), οι οποίοι «εγκλωβίζονται» στην εργασία για 2 έως 7 χρόνια μέχρι να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου στη σύνταξη.

Εάν γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση, θα καταργηθεί η συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να εκδοθεί τροπολογία, η οποία θα διαχωρίζει τους υπαλλήλους σε δύο κατηγορίες:

  • σε εκείνους που θα έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την τροπολογία, οι οποίοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένα όρια και
  • σε εκείνους που δεν θα έχουν υυποβάλλει ακόμα αίτηση, και θα υποχρεωθούν να βγουν στη σύνταξη με τα αυξημένα όρια ηλικίας.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το πιθανότερο είναι να υπάρξει τροπολογία με την οποία θα «διασώζονται» όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την έναρξη ισχύος της αναμενόμενης διάταξης.

Και αυτό διότι το υπουργείο Εργασίας είχε κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσει τους ασφαλισμένους ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2021, καθώς όσοι έχουν κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο, διατηρούν τα ισχύοντα όρια ακόμη και μετά την 01/01/2022.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 8.191 δημόσιοι υπάλληλοι, έναντι 11.367 το 2020 και 15.174 το 2021 (κυρίως υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί). Η πρόβλεψη για το 2022 είναι πως οι αποχωρήσεις θα ξεπεράσουν τις 10.000

ΑΔΕΔΥ: Να μην γίνει αποδεκτή η γνωμοδότηση του ΝΣΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΑΔΕΔΥ χθες έστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία αναφέρει πως σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου "υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1η/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων, δεν θα μεταβαλλόταν”.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται πως τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

  • Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
  • Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
  • Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων. Με τη γνωμοδότηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί τον κ. Τσακλόγλου να μην κάνει αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχει το δικαίωμα, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης - Επιστροφή αναδρομικών

Συντάξεις: Επιμήκυνση του εργάσιμου βίου ή κατάρρευση - Η απειλή του δημογραφικού

gazzetta
gazzetta reader insider insider