Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις: Ξεπαγώνουν αυξήσεις από το 2023 για 1,5 εκατ. συνταξιούχους - Ποιοι μένουν εκτός
Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους από την 1/1/2023.

Με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 (που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα) θα «ξεπαγώσουν» το 2023 οι αυξήσεις που θα λάβουν μόνο 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν «προσωπική διαφορά».

Το ακριβές ύψος της αύξησης θα «κλειδώσει» το φθινόπωρο, καθώς θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ανάπτυξης αλλά και του πληθωρισμού (κατά 50% από το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ και κατά 50% από την αύξηση του ΔΤΚ). Το ποσοστό της αύξησης (που θα είναι στο πεδίο του 5% με 6%) θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μαζί με το σχέδιο συμψηφισμού των αναδρομικών (από δώρα και επικουρικές συντάξεις) με την «προσωπική διαφορά», που βρίσκεται επί τάπητος.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυξήσεις θα λάβουν μόνο όσοι λαμβάνουν σύνταξη η οποία δεν ξεπερνά το ποσό που προκύπτει με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως αναθεωρήθηκε για τελευταία φορά το 2020 με τον νόμο Βρούτση. Όσοι δηλαδή έχουν τη λεγόμενη «θετική προσωπική διαφορά» (δηλαδή εισπράττουν σήμερα περισσότερα χρήματα από όσα προκύπτουν με τον νέο τρόπο υπολογισμού) δεν θα δουν καμία αύξηση.

Όπως ανακοίνωσε κατά την χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους. Ενώ την ίδια ημέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και τίθενται σε τροχιά τακτικών και μόνιμων αυξήσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση στην τσέπη τους θα δουν περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Επιπλέον 250.000 συνταξιούχοι θα δουν πολύ μικρές αυξήσεις καθώς έχουν μικρή προσωπική διαφορά η οποία θα μηδενιστεί και θα προκύψουν πολύ μικρές αυξήσεις.

Προσωπική διαφορά και συμψηφισμός με αναδρομικά

Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορα θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά.

Συνεπώς αν κάποιος συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ δεν έχει μηδενική προσωπική διαφορά, θα λάβει αύξηση 60 ευρώ (αν δοθούν αυξήσεις της τάξης του 6%).

Αλλος συνταξιούχος με σύνταξη 1.000 ευρώ που έχει προσωπική διαφορά 100 ευρώ, με την ίδια αύξηση (6%) δεν θα δει χρήματα στην τσέπη του, αλλά η προσωπική του διαφορα θα μειωθεί στα 40 ευρώ.

Ωστόσο δεν αποκλείεται η μηδενική διαφορά των συνταξιούχουν να μετριαστεί ή ακόμη και να μηδενιστεί (ώστε να λάβουν όλοι αυξήσεις από το 2023) αν συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που δίνει το ΣτΕ σε όσους έχουν κάνει αγωγές.

Το σενάριο που έχει πέσει τα τελευταία 24ωρα στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης κάνει λόγο για επέκταση της απόφασης του ΣτΕ και στους συνταξιούχους που δεν είχαν κάνει αγωγές, ώστε να συμψηφιστεί η προσωπική διαφορά με τα αναδρομικά. Με το σενάριο αυτό καταργείται η προσωπική διαφορά και ανοίγει ο δρόμος για ετήσια αναπροσαρμογή της σύνταξης.

Στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε όλοι σχεδόν οι συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις στην σύνταξή τους από το 2023, ενώ το κόστος για την κυβέρνηση αναμένεται να είναι μικρότερο από εκείνο που συνοδεύει το ενδεχόμενο να πληρωθούν 3,4 δισ. ευρώ αναδρομικά σε όλους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρέη στα Ταμεία: Στη 10ετία θα παραγράφονται οι αξιώσεις του ΕΦΚΑ - Πληθαίνουν οι δόσεις για τις οφειλές

Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσα κερδίζουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι από την κατάργησή της - Αναλυτικά παραδείγματα

2+1 παρεμβάσεις που «ξεκλειδώνουν» αυξήσεις στις συντάξεις - Οι κερδισμένοι και τα ποσά

gazzetta
gazzetta reader insider insider