Οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που «ξεκλειδώνουν» το επίδομα ρεύματος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης που «ξεκλειδώνουν» το επίδομα ρεύματος
Οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι των 18 -600 ευρώ πριν ανοίξει η πλατφόρμα Power Pass. Ο κρίσιμος πίνακας 6 του Ε1 για τη φοιτητική στέγη και τι ισχύει για όσους άλλαξαν κατοικία το τελευταίο 6μηνο.

Η συμπλήρωση των κωδικών του πίνακα 6 αλλά και ο έλεγχος 11 κωδικών του πίνακα 5 της φορολογικής δήλωσης αποτελούν δυο από τα βασικά «κλειδιά» που «ξεκλειδώνουν» το επίδομα ρεύματος των 18-600 ευρώ για τους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πίνακας 6 του εντύπου Ε1 της δήλωσης αφορά τους φορολογούμενους με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη της Ελλάδας και κατοικούν σε μισθωμένη κατοικία ενώ ο πίνακας 5 όλα τα νοικοκυριά που δικαιούνται επιστροφή έως 600 ευρώ για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που εκδόθηκαν από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων οι φορολογούμενοι - δικαιούχοι της ενίσχυσης θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Κύρια κατοικία

Τα στοιχεία της κύριας κατοικίας δεν δηλώνονται στην αίτηση που θα υποβληθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αντλούνται από τα στοιχεία της τελευταίας οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ήτοι του φορολογικού έτους 2021 σε περίπτωση που έχει υποβληθεί, ή φορολογικού έτους 2020 σε περίπτωση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί η δήλωση του φορολογικού έτους 2021. Αυτό σημαίνει τα εξής:

-Όσοι υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση θα πρέπει να επισπεύσουν το ραντεβού τους με την Εφορία και να υποβάλουν τη φορολογική δήλωσή τους. Θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία που αφορούν την κύρια κατοικία από τον Πίνακα 5 του Ε1 φορολογικής δήλωσης. Δηλαδή διεύθυνση- οδοί που περικλείουν το τετράγωνο, αριθμός παροχής ρεύματος και όλοι οι κωδικοί σχετιζόμενοι με την κύρια κατοικία ήτοι 208, 204, 808, 203, 240, 211,212, 231, 213, 214 και 215.

-Όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θα πρέπει όμως πριν την οριστική υποβολή της αίτησης να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν εμφανίσει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι. Αν τα στοιχεία της κατοικίας που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία του δικαιούχου παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

-Όσοι άλλαξαν κύρια κατοικία κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, συμπληρώνουν στην αίτηση τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.

- Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η Δεκεμβρίου 2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

2. Φοιτητική κατοικία

Οι φορολογούμενοι με παιδιά τα οποία σπουδάζουν στο εσωτερικό μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειας και διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση πριν υποβάλλουν την αίτηση στην πλατφόρμα Power Pass. Για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει:

-Ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος.

-Να έχουν δηλωθεί τα στοιχεία της κατοικίας που αφορούν ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό του Πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης (Ονοματεπώνυμο ή Επωνυμία Ιδιοκτήτη, ΑΦΜ Ιδιοκτήτη, Αριθμός δήλωσης μίσθωσης και Αριθμός Παροχής ρεύματος).

Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια, για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

Αλλαγή φοιτητικής κατοικίας

Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει κατά το διάστημα 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει στην αίτηση τα αντίστοιχα στοιχεία για την μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί, την 1η Δεκεμβρίου 2021, την 1η Ιανουαρίου 2022, την 1η Φεβρουαρίου 2022, την 1η Μαρτίου 2022, την 1η Απριλίου 2022 και την 1η Μαΐου 2022. Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προ-συμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Παιδιά που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις

Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό, δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για την δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6. Μπορούν να δηλωθούν από τον γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός: «Ξεκλειδώνει» για τους συνεπείς οφειλέτες της Εφορίας

Πού πήγαν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία - Σε ποιον κλάδο πήραν «μεταγραφή»

Πιερρακάκης: Την επόμενη εβδομάδα το power pass - Πώς θα γίνονται οι αιτήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider