Σπριντ για την απονομή 75.000 εκκρεμών συντάξεων - Πόσο κοστίζει ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σπριντ για την απονομή 75.000 εκκρεμών συντάξεων - Πόσο κοστίζει ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος
Οι απονομές- εξπρές αφορούν την κύρια σύνταξη, ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα γίνονται εκ των υστέρων, ακόμη και 5 χρόνια μετά την απονομή

Σε αγώνα δρόμου για την εκκαθάριση του στοκ των 75.000 εκκρεμών συντάξεων έως και τον Ιούνιο επιδίδονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου να τηρηθεί η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για την απομείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Οι υπάλληλοι καλούνται να δώσουν προτεραιότητα στα συνταξιοδοτικά αιτήματα που κατατέθηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και να εκδώσουν πράξεις απονομής σύνταξης ή απορριπτικές αποφάσεις μόνο με βάση:

  • τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ) και
  • τη δήλωση του αιτούντος για ασφαλιστικό χρόνο πέρα από αυτόν που έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά (συντάξεις εμπιστοσύνης).

Οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» όπως τις ονομάζει ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αφορούν όλα τα Ταμεία μεταξύ των οποίων και το Δημόσιο, όπου πέρυσι είχε σημειωθεί «κύμα» φυγής υπαλλήλων λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και σύμφωνα με πληροφορίες απομένουν ακόμη πάνω από 20.000 ληξιπρόθεσμα αιτήματα.

Οι απονομές- εξπρές αφορούν την κύρια σύνταξη, ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα γίνονται εκ των υστέρων, ακόμη και 5 χρόνια μετά την απονομή, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα «γενιά» αναδρομικών (από ανακρίβειες ή λάθος υπολογισμούς).

Η εγκύκλιος Δουφεξή

Η επιτάχυνση των απονομών θα γίνει μέσω της αξιοποίησης των πληροφοριών που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, και των δηλώσεων και στοιχείων που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχήν ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο).

Προς τον σκοπό αυτό οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, όπως ορίζει η εγκύκλιος του Διοικητή του Π.Δουφεξή, καλούνται να πράξουν τα εξής:

- Να εκδώσουν αμέσως εγκριτική συνταξιοδοτική απόφαση με βάση το ηλεκτρονικό ασφαλιστικό ιστορικό του ασφαλισμένου (δηλαδή τον ασφαλιστικό
χρόνο που έχει καταγραφεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης που έχει δηλώσει ο αιτών, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν, αναστέλλοντας προσωρινά κάθε αλληλογραφία για την επαλήθευση των στοιχείων ή των δηλώσεων των ασφαλισμένων.

Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν θα επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά θα ελέγχονται εκ των υστέρων. Οι εκκρεμείς αλληλογραφίες με δομές του ΕΦΚΑ ή άλλες υπηρεσίες για την επαλήθευση δεδομένων σχετικών με τον ασφαλιστικό χρόνο θα πρέπει να ολοκληρωθούν προκειμένου να ελεγχθούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις, αλλά η ολοκλήρωση των διαδικασιών θα γίνει μετά την έκδοση όλων των εκκρεμών πράξεων σύνταξης.

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος μετά από την έκδοση της πράξης απονομής συντάξεων με ταχείες διαδικασίες (άρθρο 49 του Ν. 4921/2022) δεν είναι δειγματοληπτικός, αλλά καταλαμβάνει όλες τις συντάξεις της κατηγορίας αυτής.

- Στις περιπτώσεις που, με βάση το ηλεκτρονικό ιστορικό του αιτούντος και από τη δήλωση για επιπλέον χρόνο ασφάλισης, δεν θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό
δικαίωμα, οι εισηγητές θα πρέπει να εκδώσουν αμέσως απορριπτικές αποφάσεις.

- Οποιαδήποτε εκκρεμότητα σε σχέση με την επαλήθευση των δηλώσεων των ασφαλισμένων ελέγχεται μετά την έκδοση πράξης απονομής σύνταξης. Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί υπεύθυνη δήλωση απώλειας ασφαλιστικού βιβλιαρίου και αίτηση για αντικατάστασή του, η έκδοση της σύνταξης δεν θα αναμένει την έκδοση νέου βιβλιαρίου, αλλά θα γίνεται στη βάση των στοιχείων που έχουν δηλαδή στην αίτηση συνταξιοδότησης.

- Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης σε αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 γίνονται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

- Κάθε αλληλογραφία για αναγνώριση/επαλήθευση χρόνου ασφάλισης επί αιτήσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 που έχει ανασταλεί ή
δεν έχει ξεκινήσει, θα επανεκκινήσει ή θα εκκινήσει μετά την έκδοση της αντίστοιχης πράξης απονομής σύνταξης προκειμένου να ακολουθήσει ο εκ των
υστέρων έλεγχος.

- Ως εισφορές για τον ασφαλιστικό χρόνο εκτός του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού που έχει δηλωθεί χωρίς τεκμηρίωση, θα λογίζονται αυτές που αντιστοιχούν στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη αν πρόκειται για μισθωτό, ή στην κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία αν πρόκειται για ασφαλισμένο άλλης κατηγορίας, όπως αυτοί ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο που ζητήθηκε να αναγνωριστεί.

- Ο αριθμός των ημερών ή ετών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης είναι αυτός που προκύπτει από την εφαρμογή των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 48 του Ν. 4921/2022. Για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, εφαρμόζονται αναλογικά όσα ισχύουν για τις περιπτώσεις αυτοτελών συντάξεων.

Συντάξεις fast track

Όσες αιτήσεις ασφαλισμένων υποβάλλονται μετά την 1η Απριλιου 2022 και δεν έχει εκδοθεί απόφαση εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης, μετά την πάροδο του τριμήνου οι εισηγητές διακόπτουν κάθε αλληλογραφία για επαλήθευση των στοιχείων που έχει υποβάλει ο αιτών και η πράξη απονομής σύνταξης ή η απορριπτική απόφαση εκδίδεται με βάση:τα στοιχεία του ηλεκτρονικού ασφαλιστικού ιστορικού του αιτούντος (σύστημα "ΑΤΛΑΣ" ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα που τηρούνται στον ΕΦΚΑ).

Η διαδικασία για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου γίνεται κατά απόλυτη προτεραιότητα μετά την 1η Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: Fast track έλεγχος των αιτήσεων - Τι προβλέπεται για όσους έχουν οφειλές στα Ταμεία

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Προσαύξηση στη σύνταξη για τον έξτρα χρόνο απασχόλησης - Κερδισμένοι και χαμένοι

Διπλή σύνταξη σε αιρετούς με διαδοχική ασφάλιση - Τι προβλέπει η εγκύκλιος Τσακλόγλου

gazzetta
gazzetta reader insider insider