ΕΡΓΑΝΗ: Ποδαρικό με 162.271 απολύσεις το α' δίμηνο - Πιέσεις για παράταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΡΓΑΝΗ: Ποδαρικό με 162.271 απολύσεις το α' δίμηνο - Πιέσεις για παράταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
H κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που θα κρίνει την ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων με το... καλημέρα έφερε το 2022, καθώς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε εστίαση, διασκέδαση και αθλητισμό τον Ιανουάριο οδήγησαν 302.366 εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 291.751 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 302.366 (162.271 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και 140.095 οικειοθελείς αποχωρήσεις).

Έτσι, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου διμήνου του έτους ήταν αρνητικό κατά 10.615 θέσεις εργασίας, καθώς τον Ιανουάριο οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις, εξαιτίας κυρίως των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν τότε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες θέσεων εργασίας ήταν τα καταλύματα, η εστίαση και το χονδρικό εμπόριο, ενώ αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατέγραψαν η βιομηχανία τροφίμων και οι δραστηιότητες τέχνης και διασκέδασης.

Η ανάσχεση ενός κύματος απολύσεων στην πορεία προς την κανονικότητα ήταν εξαρχής στις προθέσεις της κυβέρνησης. Γι' αυτό άλλωστε προσπάθησε με όσα μέτρα έχει στη διάθεσή της να στηρίξει τις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό, επιδοτώντας τις νέες προσλήψεις, στηρίζοντας τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και μεταθέτοντας για το... μέλλον φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τα σενάρια για το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Το μέτρο που έπαιξε μεγάλο ρόλο στην διατήρηση των θέσεων εργασίας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις ήταν ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που κλείνει τον κύκλο του την Πέμπτη, 31 Μαρτίου χωρίς να υπάρχει, προς το παρόν, σενάριο για νέα παράταση.

Την επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στο οποίο είναι ενταγμένοι πάνω από 32.000 εργαζόμενοι (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022) ζητούν από την κυβέρνηση εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου μέσω αυτού να συνεχίσουν να στηρίζονται οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Η πιθανότητα μιας νέας τρίμηνης παράτασης θα προστάτευε από απολύσεις χιλιάδες μισθωτούς, εν όψει πιθανών κλυδωνισμών που θα φέρει η κρίση στο ουκρανικό μέτωπο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τζίρο και την επιβίωσή των επιχειρήσεων/εργοδοτών τους.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο insider.gr, η κρίση στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα αποτελεί τον παράγοντα εκείνο που θα κρίνει την ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος.

Οι πιέσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κορυφώνονται όσο περνούν οι ημέρες και πλησιάζει το τέλος του προγράμματος, καθώς μια πιθανή λήξη του τον Ιούνιο θα «κούμπωνε» με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς και την έναρξη των θερινών προσλήψεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Σενάρια επέκτασης και μετά το τέλος Μαρτίου - Μέχρι πότε οι δηλώσεις ένταξης

Ποιοι εργαζόμενοι ήταν τα θύματα της πανδημίας - Σε ποιους κλάδους σημειώθηκε ρεκόρ απολύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider