«Κουρεμένα» ενοίκια: Νέος γύρος αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του μήνα

Newsroom
Μοιράσου το
«Κουρεμένα» ενοίκια: Νέος γύρος αποζημιώσεων μέχρι το τέλος του μήνα
Τις τελευταίες εκκρεμότητες, που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει «κουρεμένα» ενοίκια, επιδιώκει να κλείσει η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του μήνα.

Τις τελευταίες εκκρεμότητες, που έχει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει «κουρεμένα» ενοίκια, επιδιώκει να κλείσει η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογεί ένα ακόμη κύκλο πληρωμών ο οποίος αφορά όσους δεν έλαβαν προκαταβολή ή αποζημίωση για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περίοδο Μαρτίου – Ιουλίου 2021 αν και έχουν υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις Covid.

Σε νέα απόφαση των Χρ. Σταϊκούρα, Θ. Σκυλακάκη και Απ. Βεσυρόπουλου αναφέρεται ότι το τελικό καταβαλλόμενο ποσό αποζημίωσης «θα προσδιορίζεται κατόπιν συνυπολογισμού τυχόν ποσών προκαταβολής που είχαν ληφθεί για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2021 καθώς και τυχόν ποσών αποζημίωσης που έχουν καταβληθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της καταβολής των εν λόγω αποζημιώσεων».

Ο νέος γύρος πληρωμών μέχρι το τέλος του μήνα αφορά:

- Ιδιοκτήτες ακινήτων - φυσικά πρόσωπα που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Αυτοί θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν για το 60% του συμφωνημένου μισθώματος.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά πρόσωπα που έλαβαν το 60% του ενοικίου την περίοδο Μαρτίου – Ιούλιου 2021: Οι φορολογούμενοι αυτοί θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

- Ιδιοκτήτες ακινήτων που έκαναν όλες τις απαραίτητες διορθώσεις ώστε να εμφανίζεται σωστά το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στο Taxisnet.

- Δηλώσεις Covid που αφορούν υπεκμισθώσεις ακινήτων: Μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προχωρούν τις εκκαθαρίσεις ως εξής: Ο τρίτος (και τελικός) υπομισθωτής του ακινήτου είναι ο δικαιούχος της μείωσης ή της απαλλαγής ενοικίου, εφόσον εντάσσεται στους πληττόμενους ΚΑΔ. Ο δεύτερος στη σειρά, ο υπεκμισθωτής Δικαιούται την αποζημίωση εάν είναι και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Ο πρώτος στην κατάταξη δηλαδή, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων συνολικού ύψους 812 εκατ. ευρώ. για τα «κουρεμένα» ενοίκια της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.