Παράλληλη ασφάλιση: Επιλογή φορέα συνταξιοδότησης για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Παράλληλη ασφάλιση: Επιλογή φορέα συνταξιοδότησης για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Αυτό «ξεμπλοκάρει» χιλιάδες διπλά ασφαλισμένους επαγγελματίες που περίμεναν να βγουν στη σύνταξη και τώρα πια μπορούν να επιλέξουν τον φορέα από τον οποίο θα συνταξιοδοτηθούν.

Την δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικού φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) δίνει διάταξη του νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή.

Σκοπός της προτεινόμενης διάταξης είναι η παροχή δυνατότητας επιλογής του ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. φορέα, για ασφαλισμένους οι οποίοι πλήρωναν εισφορές σε δύο φορείς κύριας ασφάλισης λόγω ιδιότητας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 παρότι είχαν μία απασχόληση.

Αυτό «ξεμπλοκάρει» χιλιάδες διπλά ασφαλισμένους επαγγελματίες που περίμεναν να βγουν στη σύνταξη και τώρα πια μπορούν να επιλέξουν τον φορέα από τον οποίο θα συνταξιοδοτηθούν, αρκεί να δηλώσουν την προτίμησή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 για τον φορέα στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύθηκε ο χρόνος ασφάλισής τους, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά.

Με το άρθρο 20 του ν. 4488/2017 αποσυνδέθηκε η υπαγωγή στην ασφάλιση των δικηγόρων και των μηχανικών από την εγγραφή στους Δικηγορικούς Συλλόγους και στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αντίστοιχα. Από 1η Ιανουαρίου 2017 οι δικηγόροι και οι μηχανικοί υπάγονται στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α. ως μη μισθωτοί εφόσον προβούν σε έναρξη άσκησης του επαγγέλματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ως έμμισθοι ή μισθωτοί, αντίστοιχα, εφόσον απασχοληθούν σε συγκεκριμένο εντολέα ή εργοδότη, αντίστοιχα. Στη δεύτερη περίπτωση, ανέκυψε ζήτημα για τον αρμόδιο φορέα ασφάλισης από 1.1.2017, ιδίως για πρόσωπα με «κλειστά» βιβλία.

Στο νόμο Κατρούγκαλου δεν υπήρξε πρόνοια για την επιλογή του πρώην φορέα, στον οποίο θα θεωρείται ότι διανύεται ο χρόνος ασφάλισης από 01.01.2017 και έπειτα, εφόσον ο ασφαλισμένος δεν επέλεγε τη συνέχιση της διπλής ασφάλισης, με συνέπεια να ανακύψει ζήτημα στη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος.

Αίτηση από τον ασφαλισμένο

Με την προτεινόμενη ρύθμιση δίνεται δικαίωμα επιλογής πρώην φορέα στους ασφαλισμένους. Ειδικότερα, με αίτηση του ασφαλισμένου προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. που θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα ανατρέχει στην 1η Ιανουαρίου 2017, οι αιτούντες θα επιλέξουν τον πρώην φορέα, με τις διατάξεις του οποίου θα συνεχίζουν την ασφάλισή τους εντός του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Αίτηση επιλογής πρώην φορέα θα μπορούν να υποβάλουν και πρόσωπα που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να καθοριστεί η αρμόδια εντός του e- Ε.Φ.Κ.Α. υπηρεσία για την επεξεργασία της αίτησης συνταξιοδότησής τους, καθώς και ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει ή επιλέγουν και την προαιρετική καταβολή δεύτερης εισφοράς, δεδομένου ότι και για τους τελευταίους πρέπει να καθοριστεί ο φορέας με βάση τις διατάξεις του οποίου καταβάλλει τις αναλογούσες εισφορές ο εργοδότης.

Σημειώνεται ότι η επιλογή φορέα δεν θα οδηγήσει σε επιστροφή επιπλέον εισφορών που είχαν καταβληθεί ή σε αναζήτηση επιπλέον εισφορών που δεν είχαν καταλογισθεί για το διάστημα από 1 η Ιανουαρίου 2017 έως το μήνα της δήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως για τους διπλά ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούνται ταυτόχρονα και ως μισθωτοί, ο νόμος προβλέπει ότι καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Σε περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι υψηλότερες των εισφορών που προκύπτουν από την επιλεγείσα ασφαλιστική κατηγορία, καλύπτεται η υποχρέωση καταβολής εισφορών από τον ελεύθερο επαγγελματία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Εργασίας: Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας με οφειλές ως 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ: Δικαίωμα επιλογής φορέα για ασφαλισμένους με διπλή ιδιότητα και ασφαλιστική ενημερότητα στους οφειλέτες