Έλεγχος αποδείξεων μέσω smartphone, σε ρόλο φορο-ελεγκτή οι φορολογούμενοι  

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλεγχος αποδείξεων μέσω smartphone, σε ρόλο φορο-ελεγκτή οι φορολογούμενοι  
Ειδική εφαρμογή που θα διατίθεται από το Play Store και το App Store θα ελέγχει εάν μια απόδειξη είναι γνήσια ή «μαϊμού.

Την εγκυρότητα κάθε απόδειξης θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν μέσω του κινητού τους οι φορολογούμενοι. Στην καφετέρια, στο εστιατόριο, στο μπαρ ή σε όποια άλλη εμπορική συναλλαγή, κάθε φορολογούμενος θα μπορεί από το smartphone να σκανάρει το QR code της απόδειξης που εκδόθηκε και να διαπιστώνει σε πραγματικό χρόνο εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή «μαϊμού».

Τη δυνατότητα αυτή, θα παρέχει σύντομα η ΑΑΔΕ, μέσω ειδικής εφαρμογής η οποία θα είναι διαθέσιμη από το Play Store και το App Store και θα εγκαθίσταται στα smartphone κινητά τηλέφωνα.

Μπόνους

Για τους φορολογούμενους που θα καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ περιπτώσεις που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή εξετάζεται να δίνεται μπόνους όπως για παράδειγμα να κερδίζουν το ποσό της απόδειξης ή ένα «πριμ» π.χ. 500 ευρώ.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για την κατασκευή εφαρμογής με στόχο την ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου των αποδείξεων λιανικής πώλησης. Η εφαρμογή θα δίνει τη δυνατότητα σάρωσης του QR code, θα προβάλει τα αποτελέσματα και σε περίπτωση που υπάρχει ένδειξη παράβασης, θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει τις σχετικές πληροφορίες σε πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Οι πληροφορίες θα μπορούν να δίνονται είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS). Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι τα ακόλουθα:

- Mηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
- Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
- Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
- Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
- Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
- Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
- Δυνατότητα προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων.
- Περιβάλλον λειτουργίας σε ελληνικά και αγγλικά.
- Έκδοση στατιστικών στοιχείων για την παρακολούθηση της χρήσης της εφαρμογής.
- Λειτουργία σε λειτουργικό σύστημα Android και iOS.
- Κοινό εικαστικό μέρος της εφαρμογής θα είναι κοινό σε όλες τις πλατφόρμες, ώστε να μη δημιουργεί σύγχυση, και θα ακολουθεί τον οδηγό εταιρικής ταυτότητας της Α.Α.Δ.Ε. (λογότυπο, χρώματα κ.λπ.).
- Δυνατότητα αναβαθμίσεων.
- Αυξημένη Χρηστικότητα (Enhanced Usability). Σαφής και φιλική προς το χρήστη πλοήγηση στις επιμέρους ενότητες της εφαρμογής.

Ποιες παραβάσεις θα εντοπίζουν τα smartphone

Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:

- Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
- Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
- Η ταμειακη μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή
- Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένος με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση).

Έλεγχος

Η εφαρμογή θα ενημερώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα για το περιεχόμενο της απόδειξης και κατόπιν θα διασταυρώνει, εάν η συγκεκριμένη απόδειξη έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία MyData του επιχειρηματία που εξέδωσε την απόδειξη. Σε περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι γνήσια ο επιχειρηματίας θα μπαίνει στη λίστα των επιχειρήσεων που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα.

Ελεγκτές με laptop

Εκτός από τα κινητά τηλέφωνα στη μάχη για την καταπολέμηση των πλαστών αποδείξεων έχουν επιστρατευθεί και τα laptops με τα οποία οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα επί τόπου να τσεκάρουν την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μέσω της σάρωσης του QR Code που θα τους μεταφέρει στη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ και θα τους παρέχει σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για το ποσό και τον αριθμό της απόδειξης, τον ΑΦΜ της επιχείρησης που την εξέδωσε, τη διεύθυνση και το σειριακό αριθμό της ταμειακής μηχανής ή του φορολογικού μηχανισμού και το αν είναι δηλωμένος στην Εφορία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: «Λαβράκια» φοροδιαφυγής 430 εκατ. ευρώ με πλαστά τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider