Έως και 9 έτη νωρίτερα στη σύνταξη με την αναγνώριση πλασματικών ετών - Τα μυστικά της αίτησης και το κόστος εξαγοράς

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως και 9 έτη νωρίτερα στη σύνταξη με την αναγνώριση πλασματικών ετών - Τα μυστικά της αίτησης και το κόστος εξαγοράς
Τα πλασματικά έτη είναι το κλειδί που «ξεκλειδώνει» την πρόωρη έξοδο στη σύνταξη σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, ή προσαυξάνει το τελικό ποσό της.

Έως και 9 χρόνια νωρίτερα από τα 62 ή τα 67 έτη μπορούν να βγουν στην σύνταξη ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με την εξαγορά πλασματικών ετών.

Τα πλασματικά έτη είναι το κλειδί που «ξεκλειδώνει» την πρόωρη έξοδο στην σύνταξη σε πολλές κατηγορίες εργαζόμενων, ή προσαυξάνει το τελικό ποσό της και παραμένει «ενεργό» και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2021, όπως επισημαίνεται σε χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου.

Επομένως οι ασφαλισμένοι δε χρειάζεται να σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη, καθώς η αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του οποίου τις προϋποθέσεις επιθυμούν να κατοχυρώσουν και το αργότερο μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν τι είδους πλασματικά χρόνια θα αναγνωρίσουν ή θα εξαγοράσουν. Ειδικά για την εξαγορά ισχύουν διαφορετικές «ταχύτητες» στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο δημόσιο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σήμερα και να πληρώσουν όποτε θέλουν, πριν η μετά τη συνταξιοδότηση. To κόστος της εξαγοράς διαμορφώνεται στο 20% (όπως και στον ιδιωτικό τομέα). Οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 5 έτη από τα παιδιά και έως 7 έτη από τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος, μητέρα, με 23 χρόνια υπηρεσίας έως το 2010 και δυο παιδιά, εκ των οποίων το ένα ήταν ανήλικο το 2010 ανήλικο το 2010. Εξαγοράζει δυο χρόνια για να συμπληρώσει αναδρομικά 25ετία έως το 2010. Η έξοδος της εξαρτάται από το πότε κλείνει τα 50 έτη ηλικίας. Έστω ότι συμπλήρωσε τα 50 το 2017, συνταξιοδοτείται σε ηλικία 58 ετών και 5 μηνών. Αν δεν εξαγοράσει τα δυο πλασματικά έτη θα μπορέσει να φύγει στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Έτσι κερδίζει 3,5 χρόνια.

Στον ιδιωτικό τομέα, οι ασφαλισμένοι που θα υποβάλλουν σήμερα αίτηση εξαγοράς θα λάβουν σε 6 μήνες πράξη καταλογισμού οφειλής που θα τους καλεί να πληρώσουν εφάπαξ ή σε δόσεις το συνολικό ποσό για την εξαγορά. Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αναγνωρίσουν τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης έως 7 πλασματικά έτη ασφάλισης.

Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος (πρ. ΙΚΑ) στα βαρέα, συμπλήρωσε φέτος ηλικία 60 ετών και 9.900 Ημέρες Ασφάλισης, εκ των οποίων οι 7.500 σε Βαρέα και Ανθυγιεινά. Εφόσον εξαγοράσει 2 χρόνια ώστε να φτάσει την 35ετία (10.500 Ημέρες Ασφάλισης) και να συνταξιοδοτηθεί άμεσα (από φέτος) με μειωμένη σύνταξη στα 60. Λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη χάνει μόνο 48 ευρώ το μήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπολογισμός των πλασματικών και ο καταλογισμός οφειλής μπορεί εντός του επόμενου διαστήματος να ανατεθεί και σε ιδιώτες, δικηγόρους ή λογιστές οι οποίοι θα αμείβονται από τον ΕΦΚΑ.

Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών επομένως συμφέρει:

  • Γονείς ανηλίκων ή τριτέκνους στο Δημόσιο που με τη χρήση αυτών κατοχυρώνουν αναδρομικά το 2010, το 2011 ή το 2012.
  • Μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για την κατοχύρωση του δικαιώματος.
  • Μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012.
  • Άνδρες και γυναικες δημόσιους υπάλληλοι για τη συμπλήρωση 35ετίας ή 36ετίας ή 37ετίας.
  • Ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ (Νομικών – ΤΣΜΕΔΕ - ΤΣΑΥ) ή ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ - ΤΣΑ) για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης
  • Ασφαλισμένους όλων των Ταμείων και του ΟΓΑ που συμπληρώνουν 40ετία με την εξαγορά για τα 62.
  • Ασφαλισμένους στα βαρέα για συμπλήρωση των λοιπών προϋποθέσεων.

Για όλες τις παραπάνω κατηγορίες η εξαγορά συμφέρει εφόσον συμπληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις ώστε ο ασφαλισμένος να μπορεί είτε να κατοχυρώσει δικαίωμα είτε να συνταξιοδοτηθεί.

Πόσο κοστίζει η εξαγορά

Tο μηνιαίο κόστος εξαγοράς για τον κλάδο κύριας ασφάλισης όλων των πλασματικών χρόνων προσδιορίζεται σε ποσοστό 20% επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τον τελευταίο μήνα πλήρους απασχόλησης, πριν την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης.

Το συνολικό ποσό της εξαγοράς καταβάλλεται σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Εναλλακτικά καταβάλλεται εφάπαξ μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς (δηλαδή 4% για 2 έτη, 6% για 3 έτη κ.ο.κ.).

Για τους υπαλλήλους του δημοσίου που έχουν υποβάλει αίτημα τα προηγούμενα έτη, τότε το κόστος διαμορφώνεται:

- Για όσους υπέβαλλαν ως την 31/12/2016 στο 6,67% επί των τότε συντάξιμων αποδοχών.
- Για όσους υπέβαλλαν από την 1/1/2017 ως την 31/12/2017 στο 10% επί των τότε συντάξιμων αποδοχών.
- Για όσους υπέβαλλαν από την 1/1/2018 ως την 31/12/2018 στο 13,33% επί των τότε συντάξιμων αποδοχών.
- Για όσους υπέβαλλαν από την 1/1/2019 ως την 31/12/2019 στο 16,67% επί των τότε συντάξιμων αποδοχών.

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους επαγγελματίες ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με βάση τις ασφαλιστικές κατηγορίες έχει αλλάξει πλήρως το πλαίσιο εξαγορών, καθώς πλέον το κόστος υπολογίζεται στη μηνιαία εισφορά που καταβάλλουν για τον κλάδο της κύριας σύνταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλασματικά έτη: Πότε υποβάλλεται η αίτηση αναγνώρισης - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης

Χωρίς σύνταξη μένουν 30.000 ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

Συντάξεις: 170.000 νέα αιτήματα στο 10μηνο - Ρεκόρ έτους στις απονομές από τον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider