Χωρίς σύνταξη μένουν 30.000 ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χωρίς σύνταξη μένουν 30.000 ασφαλισμένοι με χρέη προς τον ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν
30.000 περιπτώσεις ασφαλισμένων παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς αδυνατούν απ' ότι φαίνεται να καταβάλλουν εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό κι έτσι να ξεμπλοκάρουν την απονομή της σύνταξής τους

Εκτός σύνταξης παραμένουν 30.000 ασφαλισμένοι που χρωστούν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με χρέη έως 20.000 ευρώ, καθώς και αγρότες με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, από τις 92.180 περιπτώσεις ασφαλισμένων που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης τους, οι περίπου 50.000 από αυτούς λαμβάνουν είτε προσωρινή, είτε προκαταβολή σύνταξης.

Οι υπόλοιποι περίπου 42.000 ασφαλισμένοι είναι περιπτώσεις που είτε δεν έχουν αιτηθεί προσωρινή ή προκαταβολή σύνταξης ή που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές πάνω από το όριο και οι αιτήσεις τους δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Για τους περισσότερους από αυτούς -περίπου 30.000- το σενάριο της συνταξιοδότησης απομακρύνεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το επιπλέον ποσό από το ανώτατο όριο χρέους που δέχεται ο ΕΦΚΑ για να ρυθμίσει την οφειλή τους και να «ξεμπλοκάρει» την σύνταξή τους.

Ετσι οι περιπτώσεις αυτές παραμένουν σε εκκρεμότητα, καθώς οι εν λόγω ασφαλισμένοι αδυνατούν απ' ότι φαίνεται να καταβάλλουν εφάπαξ το υπερβάλλον οφειλόμενο ποσό (εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση του εγγράφου της οφειλής) και έτσι να ενταχθούν σε ρύθμιση με δόσεις που θα παρακρατούνται από τη σύνταξή τους.

Ως ανώτατος αριθμός δόσεων ορίζονται οι 60 δόσεις και το ποσό της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους – επιστήμονες και 30 ευρώ για τους αγρότες.

Οι ενέργειες που ανοίγουν τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, σε περίπτωση υπερβάλλοντος ποσού, η έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται την πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού, μήνα.

Σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών σε δόσεις τις οποίες κατέβαλε κανονικά, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού. Να σημειωθεί ότι η εξόφληση του χρέους θα γίνεται με παρακράτηση της οφειλής από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η εξόφληση του συγκεκριμένου χρέους, πέραν του ορίου των 20.000 ευρώ για όλα τα Ταμεία ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής. Εάν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονικό όριο, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα πραγματοποιείται από την πρώτη του επόμενου μήνα από την εξόφλησή του.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών το υπερβάλλον ποσό, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης οριοθετείται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που θα πραγματοποιηθεί η σχετική εξόφληση.

Σε περίπτωση που κοινοποιηθεί οφειλή σε ασφαλισμένο που έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται να καταβάλει μόνο το υπερβάλλον ποσό για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και όχι το σύνολο της οφειλής του.

Αν όμως το αίτημα συνταξιοδότησης απορριφθεί, επειδή ο οφειλέτης-υποψήφιος συνταξιούχους δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα το υπερβάλλον ποσό, τότε θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης.

Παράδειγμα: Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020. Του κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 5.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 25.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 12/2020, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται και έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.

Υποβάλλει νέο αίτημα τον 7/2021 και η οφειλή κατά την ημερομηνία αυτή προσδιορίζεται σε 28.000 ευρώ. Θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγγραφο οφειλής, με νέα δίμηνη προθεσμία για την καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού, δηλαδή των 8.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συντάξεις: 170.000 νέα αιτήματα στο 10μηνο - Ρεκόρ έτους στις απονομές από τον ΕΦΚΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider