Οι τρεις ομάδες συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά έως το τέλος του έτους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τρεις ομάδες συνταξιούχων που θα λάβουν αναδρομικά έως το τέλος του έτους
Πρόκειται για 8.400 περιπτώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 και θα τα λάβουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου

Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή του τελευταίου γύρου αναδρομικών του ΕΦΚΑ, για τις λεγόμενες «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8.400 περιπτώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019 (λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης) και θα τα λάβουν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Τα αναδρομικά για την ομάδα αυτή θα αφορούν μεγαλύτερη χρονική περίοδο (24 μήνες), ωστόσο θα είναι «ψαλιδισμένα» λόγω της ποινής του 30% στην σύνταξη όσων συνταξιούχων απασχολούνται, κατά συνέπεια και στα αναδρομικά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυξήσεις φτάνουν στο 5%, ενώ τα αναδρομικά κοντά στα 850 ευρώ κατά μέσο όρο.

Εφόσον καταβληθούν τα αναδρομικά σε αυτή την ομάδα συνταξιούχων, απομένουν ακόμη μέχρι το τέλος του έτους

  • οι συνταξιούχοι χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και
  • οι κληρονόμοι συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά.

Τα επόμενα «μέτωπα» στα αναδρομικά

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, για την επιστροφή των μειώσεων σε επικουρικές συντάξεις και δώρα κατά το επίμαχο 11μηνο (Ιούνιος 2015 - Μάιος του 2016).

Μένει να φανεί αν ενδεχόμενη θετική απόφαση για τους συνταξιούχους ισχύσει μόνο για εκείνους που έχουν προσφύγει δικαστικά, ή οριζόντια για το σύνολο των συνταξιούχων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση το δημοσιονομικό κόστος ίσως έφτανε και στα 2,5 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σε αναμονή είναι επίσης χιλιάδες πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, για την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων τους με τους νόμους 4051/2021 και 4093/2012, καθώς και του χρόνου παραγραφής (διετής ή πενταετής) των αξιώσεων που έχουν εγείρει. Η υπόθεση συζητήθηκε στις 15/9/2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναδρομικά συνταξιούχων: Έρχονται εμβόλιμες πληρωμές εντός του Νοεμβρίου - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

gazzetta
gazzetta reader insider insider