Σήμερα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμερα η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου
Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για τους συνταξιούχους, τότε προκύπτει ένα νέο πακέτο αναδρομικών, που μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις μνημονιακές περικοπές 300.000 συνταξιούχων του Δημοσίου, οι διεκδικήσεις των οποίων μπορεί να ανέλθουν ακόμη και στα 2 δισ. ευρώ.

Η δίκη θα γίνει από τη Μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει για τουλάχιστον 3 κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις περικοπές που συντελέστηκαν στις συντάξεις την περίοδο των μνημονίων και ειδικότερα από το 2012 κι έπειτα.

Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για τους συνταξιούχους, τότε προκύπτει ένα νέο πακέτο αναδρομικών, που ενδέχεται να μεγαλώσει κι άλλο αν στο μεταξύ εκδοθεί και η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές στις επικουρικές και τα «κομμένα» δώρα στους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα ερωτήματα

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήδη παραπέμφτηκαν προδικαστικά ερωτήματα, που αφορούν σημαντικές αποζημιωτικές αξιώσεις συνταξιούχων του Δημοσίου. Συγκεκριμένα:

  • Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ.
  • Αν το Δημόσιο (e-ΕΦΚΑ) θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ.
  • Αν η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, που όρισε ότι «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση», θα ισχύσει και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016).

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Οκτώβριο «κληρώνει» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, απόφαση που αναμένεται να τροφοδοτήσει νέο «κύμα» αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για πόσα αναδρομικών που διεκδικούν περισσότεροι από 650.000 συνταξιούχοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχασαν τα μειωμένα -λόγω μνημονίων- δώρα στις κύριες (800 ευρώ το χρόνο) και στις επικουρικές τους συντάξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Μέχρι τέλη Οκτωβρίου οι πληρωμές των αναδρομικών συντάξεων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Δικαστικές αποφάσεις ξεκλειδώνουν την επιστροφή ποσών από επικουρικές συντάξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider