Έρχεται και το δάνειο για όσους ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται και το δάνειο για όσους ενισχύθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή
Ένα ακόμη μέτρο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ εντός του Σεπτεμβρίου.

Ένα ακόμη μέτρο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η ΑΑΔΕ εντός του Σεπτεμβρίου. Το μέτρο αυτό αφορά όσους ενισχύθηκαν μέσω των τριών πρώτων φάσεων των επιστρεπτέων προκαταβολών και εμφάνισαν το 2020 μείωση εσόδων άνω του 30%. Οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν τη δυνατότητα αντί να ζητήσουν «κούρεμα» 50% στο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής των τριών πρώτων κύκλων να λάβουν μια πρόσθετη χρηματοδότηση, ένα κρατικό δάνειο δηλαδή το οποίο θα είναι ίσο με το 35% της επιδότησης των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το ποσό αυτό δεν θα δοθεί σε χρήμα αλλά θα συμψηφιστεί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του έτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το 35% της συνολικής ενίσχυσης από τους τρεις πρώτους κύκλους των επιστρεπτέων προκαταβολών για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Όμως στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης που έλαβαν σε 60 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται από 31η Ιανουαρίου 2022.

Για παράδειγμα επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 10.000 ευρώ από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» 5.000 ευρώ στο προς επιστροφή ποσό έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 3.500 ευρώ (10.000 X 35%). Εάν επιλέξει το πιστωτικό των 3.500 ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει τα 10.000 ευρώ από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις θα «χάσει» δηλαδή το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων

H ΑΑΔΕ αναμένεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου να αναρτήσει στο Taxisnet αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίας, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος προκειμένου οι δικαιούχοι να έχουν πλήρη εικόνα και να αποφασίσουν πώς θα αποπληρώσουν την οφειλή.

Σε αυτά θα αναγράφεται τόσο το συνολικό ποσό της ενίσχυσης που τους χορηγήθηκε, όσο και εκείνο που πρέπει να επιστρέψουν εντόκως. Το ύψος του συνολικού ποσού που πρέπει να επιστραφεί στο Δημόσιο ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και οι πληττόμενοι από την πανδημία που έκαναν χρήση του μέτρου, έχουν δύο δυνατότητες αποπληρωμής:

- Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλουν σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022. Για παράδειγμα αν κάποιος έλαβε ποσό 20.000 ευρώ από τους τρεις τελευταίους κύκλους του προγράμματος, θα πρέπει να επιστρέψει το 50%, δηλαδή 10.000 ευρώ.

- Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος. Για παράδειγμα αν κάποιος πρέπει να επιστρέψει 10.000 ευρώ και πληρώσει το ποσό εφάπαξ θα καταβάλει 8.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider