Εκκρεμείς συντάξεις: Λύση η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση και το «πράσινο κτήριο»

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκκρεμείς συντάξεις: Λύση η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση και το «πράσινο κτήριο»
Όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο» της Λ.Κηφισίας.

Λύση στο πρόβλημα της διαδοχικής ασφάλισης, που αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς το μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος της καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων, φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας.

Με το στρατηγείο απονομής συντάξεων του e-ΕΦΚΑ στο «πράσινο κτήριο» επί της Λ. Κηφισίας, επιδιώκεται η συγκέντρωση και ταχεία απονομή όλων των συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίες θεωρούνται οι πλέον δύσκολες περιπτώσεις, καθώς η καθυστέρηση τους φτάνει μέχρι και τα 4-5 χρόνια.

Με τη νέα δομή όλοι οι συνταξιοδοτικοί φάκελοι των ασφαλισμένων εντός Αττικής με διαδοχική ασφάλιση σε ΙΚΑ-ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΟΓΑ, ΟΑΕΕ-ΟΓΑ συγκεντρώνονται στο «πράσινο κτήριο», σε ένα ενιαίο χώρο και επί τόπου υπάλληλοι των τριών τ. Ταμείων ανοίγουν τις κούτες και τους φακέλους, υπολογίζουν τον χρόνο ασφάλισης και τυχόν οφειλές, κάνουν τον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης και στο τέλος προχωρούν στην έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.

Μια διαδικασία όπου μέχρι πρότινος χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να ολοκληρωθεί λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στην αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων των τ. Ταμείων. Τώρα ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς τόσο οι αρμόδιοι υπάλληλοι όσο και το σύνολο της απαιτούμενης πληροφορίας συγκεντρώνονται στο ίδιο σημείο. Ήδη τον Ιούλιο, πρώτος μήνας λειτουργίας της νέας γραμμής απονομής συντάξεων, εκδόθηκαν 1.100 παραπάνω νέες συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης.

Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο να απονέμονται έως και 3.200 νέες συντάξεις τον μήνα, ενώ κατά την πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του έτους, να απονέμονται έως και 6.800 νέες συντάξεις μηνιαίως.

Τι φταίει

Ο γολγοθάς της αίτησης συνταξιοδότησης ξεκινά από το Ταμείο στο οποίο ήταν ασφαλισμένος ο ενδιαφερόμενος στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου, ακολουθεί πολύμηνη αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών των πρώην Ταμείων στα οποία είχε υπάρξει ασφαλισμένος και καταλήγει στο Ταμείο που ο ασφαλισμένος είχε τα περισσότερα έτη ασφάλισης.

Oι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω των εξής παραγόντων:

  • Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι χειρόγραφα
  • Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς, οπότε απαιτείται επανέλεγχος και διασταυρώσεις
  • Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, η έκδοση δηλαδή ανά φορέα μιας βεβαίωσης η οποία θα περιλαμβάνει τον χρόνο ασφάλισης του κάθε ασφαλισμένου, εκτιμάται πως θα συμβάλει στην επιτάχυνση του ρυθμού έκδοσης των εν λόγω συντάξεων.

Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση, ενώ λειτούργησε επιτυχώς στο ΙΚΑ, δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα στους άλλους ασφαλιστικούς φορείς, καθώς δεν υπήρχαν οι διαθέσιμοι υπάλληλοι για να ασχοληθούν με την έκδοση των βεβαιώσεων αυτών.

Πλέον, με την εμπλοκή ιδιωτών συνεργατών στην διαδικασία των απονομών, οι βεβαιώσεις αυτές θα εκδίδονται ευκολότερα και θα βοηθούν στην πορεία ολοκλήρωσης του αιτήματος συνταξιοδότησης σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Η ηλεκτρονική αποτύπωση του χρόνου ασφάλισης για κάθε ασφαλισμένο αποτελεί μια διαδικασία απαραίτητη για την ολοκλήρωση της ψηφιακής έκδοσης των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΚΑ: Στο «πράσινο κτήριο» της Λ.Κηφισίας το στρατηγείο απονομής συντάξεων διαδοχικής ασφάλισης

gazzetta
gazzetta reader insider insider