Εβδομάδα αυξήσεων και αναδρομικών σε όσους έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα αυξήσεων και αναδρομικών σε όσους έχουν διανύσει πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης
Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ξεκινούν από την Δευτέρα οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών σε συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τις 13 Μαίου του 2016 και μετά (περίπου 50.000 δικαιούχοι) θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους ως εξής:

  • Την Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021, μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους οι μισθωτοί (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα λάβουν τις αυξήσεις που δικαιούνται για Ιούλιο και Αύγουστο, δηλαδή θα λάβουν διπλή αύξηση.

Τα αναδρομικά τους (από τον Οκτώβριο του 2019) θα καταβληθούν στις 27 Ιουλίου με εμβόλιμη πληρωμή, σε όσους υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

  • Την Τρίτη 27 Ιουλίου, σειρά έχουν οι μισθωτοί (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες και ΟΤΕ) που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Όσοι έχουν πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης θα λάβουν και εκείνοι διπλή αύξηση στις συντάξεις τους.
  • Την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους μη-μισθωτούς (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ).
  • Την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ, με πάνω από 30,1 έτη ασφάλισης.

Ταυτόχρονα,10.800 συνταξιούχοι του Δημοσίου που έλαβαν αυξήσεις τον Ιούνιο, θα λάβουν και τα αναδρομικά που δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2019.

Όσον αφορά τέλος τους «παλιούς» ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή όσους είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016) θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για 50.000 παλαιούς συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά, οι οποίοι κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ και 100.000 παλαιούς συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν και νέα αύξηση κατά μέσο όρο 40-50 ευρώ.

Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αναδρομικά

- Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης δεν θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης

- Οι συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και διατηρούν προσωπική διαφορά μεγάλου ύψους θα λάβουν αυξήσεις από τους συντελεστές αναπλήρωσης αλλά θα είναι μόνο λογιστικές και θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά

- Οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 και έως τις 31/12/2018 και διατηρούν προσωπική διαφορά σημαντικού ύψους. Οι αυξήσεις τους θα συμψηφιστούν με την προσωπική τους διαφορά, οπότε δεν δικαιούνται αναδρομικά ή αυξήσεις στις συντάξεις τους

- Οι συνταξιούχοι του δημόσιου που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, έλαβαν ήδη την σύνταξη τους με βάση τους νέους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης και άρα δεν δικαιούνται αναδρομικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε τρεις δόσεις οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του «λογαριασμού» με την Εφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider