Μέχρι πότε παρατείνεται η επιδότηση μισθού για εργαζόμενους σε Εστίαση και Τουρισμό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέχρι πότε παρατείνεται η επιδότηση μισθού για εργαζόμενους σε Εστίαση και Τουρισμό
Παρατείνεται η δυνατότητα των εργοδοτών να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή σύμβασης και για τον μήνα Ιούλιο, ενώ έως τον Σεπτέμβριο εξακολουθεί να «τρέχει» το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνιο στους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα, σε εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.

Παράλληλα παρατείνεται για ακόμη έναν μήνα η δυνατότητα των εργοδοτών τους να θέσουν το προσωπικό τους σε αναστολή σύμβασης και για τον μήνα Ιούλιο, προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ.

Αναστολή σύμβασης και αποζημίωση για τον μήνα Ιούλιο μπορούν να πάρουν όσοι:

  • είχαν προσληφθεί έως και 31/03/2021,
  • το ωράριο εργασίας τους ξεπερνά τις 16 ώρες εβδομαδιαίως και
  • η επιχείρηση παρουσιάζει (εφόσον είναι υποκείμενη σε ΦΠΑ) μείωση του κύκλου εργασιών της μεγαλύτερη ή ίση με 70% την περίοδο από 1η Απριλίου έως 31 Μαρτίου 2021 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2020.

Με άλλα λόγια, οι αναστολές σύμβασης για τον μήνα Ιούλιο αφορούν 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία και δεν μπορούν να γίνουν μονομερώς από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Σε όσες τουριστικές επιχειρήσεις έχουν επαναλειτουργήσει, οι εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν από 1ης Ιουλίου το σύνολο του προσωπικού τους.

Ωστόσο αν δεν έχουν τις απαραίτητες πληρότητες, μπορούν να εντάξουν το προσωπικό τους στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ισχύει μέχρι και τον Σεπτέμβριο, προκειμένου αυτό να δουλεύει λιγότερες ημέρες τον μήνα και να εισπράττει το 80% του μισθού του.

«Ξεκρέμαστοι» μένουν προς το παρόν, όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, οι μισθωτοί σε ξενοδοχεία τα οποία δεν θα λειτουργήσουν ή έκλεισαν (όπως αυτά του Ομίλου Μουζενίδη).

Επίδομα 534 ευρώ - Υποβολή δηλώσεων

Από σήμερα Τρίτη 6 Ιουλίου και έως την Παρασκευή 16 Ιουλίου, ανοίγει το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για υποβολή μονομερών δηλώσεων από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιούνιο 2021.

Ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων σε ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 σύμφωνα με την σχετική κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β’ 2883). Οι δικαιούχοι υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση, ανά μήνα, στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, χωρίς να απαιτείται δήλωση εργοδότη.

Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις, οι οποίες διατηρούν το δικαίωμα να θέτουν το προσωπικό τους σε αναστολή εργασίας τον Ιούλιο, θα πρέπει:

  • να έχουν μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 70% τον τελευταίο χρόνο. Δικαίωμα να υπαχθούν στο μέτρο έχουν και οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή
  • οι πληττόμενες επιχειρήσεις, πέρα από το πιο αυστηρό κριτήριο τζίρου, θα πρέπει να πληρούν και το κριτήριο ωραρίου εργασίας, δηλαδή οι εργαζόμενοί τους να έχουν ωράριο τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα.
  • οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είχαν προσληφθεί έως και την 31 Μαρτίου 2021 (τόσο για τις κλειστές όσο και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις)

Υπενθυμίζεται πως για τον Ιούνιο αρκούσε απλώς για μια επιχείρηση να μην προκύπτει αύξηση τζίρου, προκειμένου να κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για τον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider