Φορολογικά
22-03-2021 | 08:03

Ποιοι «γλιτώνουν» τον Μάρτιο από την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων

Μοιράσου το
Ποιοι «γλιτώνουν» τον Μάρτιο από την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στον «πάγο» μπαίνει και αυτόν το μήνα η πληρωμή δόσεων ρυθμίσεων για τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας αλλά και η καταβολή του ΦΠΑ για τους κομιστές επιταγών η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί κατά 75 ημέρες.

Ειδικότερα:

1. Κλειστές επιχειρήσεις: Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών σε Δ.Ο.Υ. και ελεγκτικά κέντρα  για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αφορά επιχειρήσεις των κλάδων του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού που παραμένουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά. Το μέτρο αγγίζει και τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης άκρων που επαναλειτουργούν από σήμερα. Η δόση Μαρτίου που δεν θα πληρωθεί στο τέλος του μήνα μεταφέρεται για να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος της υφιστάμενης ρύθμισης, όπως αυτό έχει τυχόν διαμορφωθεί.

2. Εργαζόμενοι σε αναστολή: Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής της δόσης Μαρτίου 2021 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί. Και για τους εργαζόμενους που θα απαλλαγούν από την πληρωμή της δόσης του Μαρτίου, ισχύει η μεταφορά της συγκεκριμένης δόσης στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης  που ακολουθούν οι φορολογούμενοι για την εξόφληση των οφειλών τους στην Εφορία. Τα στοιχεία των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή λαμβάνονται από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

3. Κομιστές επιταγών: Παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2021 η προθεσμία καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές) οι οποίες οφειλές έληξαν από 1-2-2021 έως 28-2-2021, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 28-2-2021 και την 31-3-2021. Δικαιούχοι της αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ είναι επιχειρήσεις-κομιστές  αξιόγραφων των οποίων οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής έχουν ανασταλεί κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία αξιόγραφου και δεν δραστηριοποιούνται σε ΚΑΔ  των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στην υπό στοιχεία Α.1022/2021 απόφαση και εφόσον το σύνολο της αξίας των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους του αμέσως προηγούμενου φορολογικού έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.