Συντάξεις Μαρτίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Ποιοι θα εισπράξουν και αναδρομικά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντάξεις Μαρτίου: Πότε ξεκινά η καταβολή τους - Ποιοι θα εισπράξουν και αναδρομικά

Ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη η καταβολή των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) μηνός Μαρτίου 2021.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, εγκρίθηκε η αρ. 49/Συν.5/04-02-2021 απόφαση του ΔΣ του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), σύμφωνα με την οποία οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεων μηνός Μαρτίου 2021 των συνταξιούχων που προέρχονται:

  • Aπό το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9, θα καταβληθούν στις 23 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τρίτη.
  • Aπό το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8, θα καταβληθούν στις 24 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Τετάρτη.
  • Aπό τους τ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, θα καταβληθούν στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Πέμπτη.
  • Aπό το Δημόσιο, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ, θα καταβληθούν στις 26 Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με τις συντάξεις Μαρτίου θα πιστωθούν και τα αναδρομικά ποσά σε εργαζόμενους συνταξιούχους, καθώς μειώνεται η «ποινή» στις συντάξεις περίπου 20.000 ασφαλισμένων της κατηγορίας αυτής, από το 60% στο 30% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Οι πρώτοι που θα τα λάβουν από τον ερχόμενο μήνα είναι κάποιοι παλαιοί συνταξιούχοι του δημοσίου που απασχολούνται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πληρωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται πως από τον οριζόντιο «κόφτη» του 30% εξαιρούνται:

  • Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν αυτοτελή ή αναλογική σύνταξη από τον e-ΕΦΚΑ, με βάση τις διατάξεις περί συνυπολογισμού περιόδων ασφάλισης, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του τ. ΟΓΑ, απασχολούνται δηλαδή ως αγρότες.
  • Οι ψυχικά ασθενείς για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
  • Συνταξιούχοι του Δημοσίου που λαμβάνουν σύνταξη ως πάσχοντες από παρα-τετραπληγιά.
  • Όσοι λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα.
  • Οι πολύτεκνοι των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider