Ο νομοτελειακός «δρόμος» των Ασφαλιστικών εταιρειών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο νομοτελειακός «δρόμος» των Ασφαλιστικών εταιρειών

Χρονιά ανακατατάξεων ή έστω έντονων ζυμώσεων και διεργασιών που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε «ανακάτεμα της τράπουλας» στον ασφαλιστικό κλάδο αναμένεται να είναι το 2021. Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν στελέχη του χώρου που θεωρούν ότι ο εν λόγω τομέας αναμένεται να είναι από τους κλάδους που θα παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος σε επίπεδο εξελίξεων.

«Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πάρει τον δρόμο του, νομίζω ότι… νομοτελειακά θα δούμε περαιτέρω ζυμώσεις και αλλαγές στον χώρο, τόσο σε επίπεδο μεγάλων, όσο και στα μικρότερα σχήματα. Δεν αποκλείω οι αλλαγές να έχουν τόσο εγχώριο όσο και διεθνές… άρωμα», σημείωσε στο insider παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο οποίος, λόγω ιδιοσυγκρασίας συνηθίζει να παρακολουθεί τις ασφάλειες, το bancassurance, τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες, ανάλογου προφίλ, επενδύσεις.

Βέβαια, το κατά πόσο αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ή όχι θα φανεί τους προσεχείς μήνες, άλλωστε, στελέχη του χώρου σημειώνουν ότι «και άλλες φορές έχουν γίνει επαφές ή έχουν ακουστεί φήμες για επικείμενες συμφωνίες αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα πράγματα έμειναν σε επίπεδο προθέσεων».

Πάντως, οι ασφαλιστικές εταιρείες, που βάσει πρόσφατων στοιχείων εμφάνισαν μείωση στην παραγωγή και σε κάποιους τομείς αλλά δεν κατέρρευσαν, είναι και αυτές, όπως και άλλη κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας, στη στενωπό των δυσμενών συνθηκών που έχει φέρει η πανδημία. Ωστόσο, τα μέλη του κλάδου δεν κάθονται με «σταυρωμένα τα χέρια».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν «πυκνό» σε εξελίξεις, κάτι που ερμηνεύεται από μερίδα της αγοράς ως ένδειξη ότι ο ασφαλιστικός χώρος ίσως δικαιούται να αναμένει εξελίξεις. Ως γνωστόν, η αρχή έγινε… στο τέλος του 2020, με την εξαγορά της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali (Hellas), έστω και αν κάποιοι στην αγορά περίμεναν το εν λόγω deal από πέρυσι το φθινόπωρο. Η συνέχεια έρχεται από την αναμενόμενη είσοδο της Interlife στο χρηματιστηριακό ταμπλό που έχει και ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς ένας εκπρόσωπος του κλάδου θα «χτυπήσει το καμπανάκι» των εισαγωγών μετά από 3,5 χρόνια ανομβρίας στο ΧΑ.

Την ίδια ώρα, τραπεζική και ασφαλιστική αγορά περιμένουν το αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ της Εθνικής και του fund CVC για την τύχη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όποια και αν είναι η ετυμηγορία, ανεξάρτητα αν το θέμα απασχολεί την αγορά από το 2020, αναμφίβολα η κατάληξη θα δώσει στίγμα, ίσως μάλιστα και να επιταχύνει άλλου είδους εξελίξεις και διεργασίες. Αλλωστε, η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο ζωής, που είναι συγκεντρωμένος σε μικρό αριθμό εταιρειών. Στις γενικές ασφαλίσεις η συγκέντρωση του κλάδου είναι χαμηλότερη, το δε μοντέλο του bancassurance επιτρέπει σκέψεις και διεργασίες με στόχο την ισχυροποίηση κάποιων γκρουπ.

Σε γενικές γραμμές, παρά τα μερίδια της Εθνικής, της Ευρωπαϊκής Πίστης ή άλλων εγχώριων ονομάτων, τα ξένα γκρουπ πετυχαίνουν υψηλότερες παραγωγές κι εδώ ξεχωρίζουν σχήματα όπως οι Eurolife, NN Hellas, MetLife, Interamerican, Allianz κ.λπ.

Το δε deal AXA και Generalli, δημιούργησε ένα ισχυρότατο σχήμα, σε ότι αφορά τόσο τα μερίδια, όσο και την κερδοφορία. Ειδικότερα, μετά το deal η Generali ανήλθε στη δεύτερη θέση στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων και στην τρίτη θέση στις καλύψεις υγείας. Κατά συνέπεια, αυτό από μόνο του δημιουργεί μια σχετική πίεση σε άλλα ονόματα που θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσής τους, εφόσον βέβαια θεωρούν ότι ο χώρος έχει «ζουμί» και μέλλον.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος εμφανίζεται, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, να έχει μπροστά του διάφορες προκλήσεις. Από την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης λόγω του εποπτικού πλαισίου Solvency II που ενδεχομένως να υποχρεώσει μικρότερες ασφαλιστικές εταιρείες να συμπράξουν μεταξύ τους ή ακόμα καλύτερα με μεγαλύτερα σχήματα, έως την ανάγκη κάποιων ομίλων να ενισχύσουν το δίκτυό τους, από τις εξελίξεις στο μέτωπο του bancassurance και την προώθηση ασφαλιστικών προϊόντων μέσα από μικρότερο αλλά και σαφώς πιο… ψηφιοποιημένο δίκτυο έως την διαχείριση των αποθεματικών τους και την περαιτέρω διείσδυσή τους σε επενδυτικά/ασφαλιστικά προϊόντα, λιμνάζουσες καταθέσεις, Α/Κ κ.α., ο κλάδος έχει «ζητήματα» να διευθετήσει.

Μάλιστα, στο «κομμάτι» των επενδύσεων, κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, μέσω της ενίσχυσής τους (κεφαλαιακής, σύμπραξης με άλλα σχήματα κ.α.), θεωρούν ότι ανοίγεται ο δρόμος να ισχυροποιήσουν τη θέση τους, να πετύχουν επιπλέον δυνατότητες ανάπτυξης, εγκαινιάζοντας και μία στρατηγική αναζήτησης επενδυτικών επιλογών, σε ένα περιβάλλον προκλήσεων στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Θα είναι τελικά, η πανδημία, ο καταλύτης που θα προκαλέσει ή θα επισπεύσει εξελίξεις; Θα πάμε σε εξαγορές, συγχωνεύσεις, συσπείρωση μικρών μονάδων και από την άλλη στη δημιουργία ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων ή στρατηγικές συνεργασίες; Θα γίνουν πράξη τα σχέδια που καταστρώνουν, όπως λένε στην αγορά, ήδη τα επιτελεία κάποιων σχημάτων; Θα δούμε άλλες αποχωρήσεις πολυεθνικών; Αν μη τι άλλο, ενδέχεται το 2021 να μην είναι βαρετό για τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider