Με «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις από τον ΕΦΚΑ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων θα απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις από τον ΕΦΚΑ

Στην «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων του, οι οποίοι θα απασχοληθούν με συμβάσεις έργου διάρκειας 8 μηνών στον τομέα απονομής συντάξεων, καταφεύγει ο ΕΦΚΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών αιτήσεων που ξεπερνούν τις 300.000.

Το νέο «Σώμα» έκτακτων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με συνταξιούχους των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, άτομα πλησίον της σύνταξης με ειδικές γνώσεις, αλλά και με αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλους φορείς, καθώς και με όσους θέλουν να εργαστούν υπερωριακά.

Όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, με απόφαση Διοικητή, θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους του ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο την στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξής τους.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ και να επιταχυνθούν οι απονομές συντάξεων, προβλέπεται η απόσπαση μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε φορείς εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Η διάρκεια της απόσπασης ορίζεται σε 6 μήνες. Σε περίπτωση που δεν γίνει απόσπαση, θα μπορούν να εργάζονται στον ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων, με τη μορφή παροχής υπερωριακής απασχόλησης.

Ταυτόχρονα με άλλο άρθρο, δίνεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησής τους, και κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων, να παραμείνουν στις υπηρεσίες προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων και διευθύνσεων του υπουργείου Εργασίας, καθώς και των εκτελούντων χρέη αναπληρωτών τους, υπάλληλοι οι οποίοι θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν λόγω συμπλήρωσης του 67ου έτους της ηλικίας τους. Η παράταση ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στις ανεξάρτητες επιχειρησιακές διοικητικές μονάδες του Ταμείου να συνάπτουν συμβάσεις προμήθειας συγκεκριμένου τύπου ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στον ΕΦΚΑ είναι τεράστιες.

Τέλος επιστρέφουν στο ταμείο οι υπάλληλοι που με δικαστικές αποφάσεις έχουν αποχωρήσει από το Ταμείο, καθώς δίνεται με άλλη διάταξη, η δυνατότητα παραίτησης του Φορέα από ένδικα μέσα.

Απασχόληση συνταξιούχων e-ΕΦΚΑ

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 80 «ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ δύναται να αποφασίζει την ανάθεση του έργου της υποστήριξης των διαδικασιών απονομής συντάξεων σε συνταξιούχους λόγω γήρατος, πρώην υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ και των ενταχθέντων σε αυτόν ασφαλιστικών φορέων καί του Δημοσίου, οι οποίοι κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωϊδρυματίκού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών, καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων.

Η ανάθεση του έργου της παρ. 1 γίνεται αποκλειστικά με συμβάσεις έργου, η διάρκεια των οποίων δεν δύναται να υπερβαίνει το διάστημα των οκτώ (8) μηνών, άνευ δυνατότητας ανανέωσης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται η κατ' αποκοπή καταβαλλόμενη αμοιβή για το περιγραφόμενο στην παρ. 1 έργο, βάσει απόδοσης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider