'Ερχονται προσφυγές για τα αναδρομικά στις συντάξεις - Τι μπορούν να κερδίσουν 2,4 εκατ. συνταξιούχοι

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
'Ερχονται προσφυγές για τα αναδρομικά στις συντάξεις - Τι μπορούν να κερδίσουν 2,4 εκατ. συνταξιούχοι
Οι αγωγές πρέπει να ασκηθούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής των ποσών κύριας σύνταξης, γιατί τότε αποσβένονται οι λοιπές αξιώσεις.

«Μονόδρομο» αποτελεί η προσφυγή στη δικαιοσύνη για χιλιάδες συνταξιούχους που θα μείνουν εκτός αναδρομικών, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν προβλέπονται επιστροφές αντισυνταγματικών περικοπών σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, ενώ ήδη αποκλείστηκε το ενδεχόμενο νέας πιλοτικής δίκης στο ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο.

Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι της κοινωνικής ασφάλισης στο insider.gr, η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών αποτελεί τη μόνη λύση, λόγω του κινδύνου παραγράφων και μάλιστα πρέπει να γίνει άμεσα.

Εν αναμονή της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020, οι συνταξιούχοι έχουν χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

  • Σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές και θα εισπράξουν τα ποσά περικοπών κύριας σύνταξης που θα τους καταβληθούν. Αυτοί μπορούν να συνεχίσουν τις διεκδικήσεις περικοπών επικουρικής σύνταξης και δώρων
  • Σε όσους δεν έχουν ασκήσει αγωγές και με την καταβολή των αναδρομικών κύριας σύνταξης θα χάσουν το δικαίωμα λοιπών διεκδικήσεων.
  • Σε όσους δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα απόσβεσης αξίωσης. Αν θέλουν όμως να ασκήσουν αγωγές πρέπει να μην υπερβούν τα όρια της πενταετούς παραγραφής.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αγωγές πρέπει να ασκηθούν μέχρι την ημερομηνία καταβολής των ποσών κύριας σύνταξης, γιατί τότε κατά τη σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας αποσβένονται οι λοιπές αξιώσεις. Συνεπώς όσοι προτίθενται να ασκήσουν αγωγές πρέπει να το κάνουν τάχιστα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι, ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος.

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν θα λάβουν αναδρομικά, είναι όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, αλλά και εκείνοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και οι κληρονόμοι που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. «Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους», τονίζει ο κ. Χατζόπουλος.

Προβληματισμός από τους Θεσμούς

Στο ζήτημα των περαιτέρω δικαστικών διεκδικήσεων από τους συνταξιούχους αναφέρεται και η πρόσφατη έκθεση δημοσιονομικής επιτήρησης της Κομισιόν.

Οι Ευρωπαίοι διαπιστώνουν ούτε λίγο ούτε πολύ «δημοσιονομικό κίνδυνο» ύψους 2 δισ. ευρώ από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, αφήνοντας εκτός τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων αλλά και στις περικοπές των δώρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμά πως με το νόμο 4714/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, προχώρησε στον αποκλεισμό των επικουρικών και των δώρων από τις αναδρομικές επιστροφές, κάτι που «συνεπάγεται δημοσιονομικούς κινδύνους» καθώς «δεν έχει γίνει σαφές εάν η υποχρέωση της κυβέρνησης για αναδρομική αποζημίωση περιορίζεται στις κύριες συντάξεις».

Και επισημαίνει πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί σε μια εφάπαξ πληρωμή δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά 2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά

Στο μεταξύ το χρονικό διάστημα μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου θα καταβληθούν τα αναδρομικά 11μήνου (κύριων συντάξεων) στους λογαριασμούς 1 εκατομμυρίου συνταξιούχων.

Τα τελικά καθαρά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχο κυμαίνονται μεταξύ 600 ευρώ και 7.500 ευρώ, ενώ δεν θα επιβληθεί φόρος 20% παρά μόνον η κράτηση ασθένειας που ήταν 4% έως τον Ιούνιο του 2015 και αυξήθηκε σε 6% από τον Ιούλιο του 2015 και μετά.

Όσοι λάβουν τα αναδρομικά θα πρέπει να κάνουν δύο τροποποιητικές δηλώσεις, μία για το δεύτερο εξάμηνο
του 2015 (Ιούνιος-Δεκέμβριος) και μία για το πρώτο εξάμηνο του 2016 (Ιανουάριος-Μάιος) ώστε να βγει δικαιότερα ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί για το 2015 και το 2016.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων :

  • 1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ
  • 1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ
  • 1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ
  • 2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Τα μεγάλα ποσά που αγγίζουν και ξεπερνούν τις 7.000 ευρώ αφορούν κυρίως συνταξιούχους με άθροισμα συντάξεων το 2012 άνω των 3.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider