Αναδρομικά συνταξιούχων: Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο έρχονται αυξήσεις και πληρωμές

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναδρομικά συνταξιούχων: Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο έρχονται αυξήσεις και πληρωμές
Τριπλό «κύμα» αναδρομικών περιμένει πάνω από 500.000 συνταξιούχους από τον Οκτώβριο.

Τριπλό «κύμα» αναδρομικών περιμένει πάνω από 500.000 συνταξιούχους από τον Οκτώβριο, πέραν της εφάπαξ καταβολής του πρώτου πακέτου αναδρομικών για το 11μηνο (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) στις κύριες συντάξεις που δρομολογείται για τα μέσα Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο οι συνταξιούχοι με προσωρινή σύνταξη θα δουν αυξήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν και τα 280 ευρώ τον μήνα, καθώς και αναδρομικά έως και 50 μηνών (ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτηση συνταξιοδότησης), λόγω της αλλαγής του ποσοστού υπολογισμού της σύνταξής τους.

Για τους μισθωτούς, το ποσό της προσωρινής σύνταξης υπολογίζεται πλέον στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και πρώην αγρότες (ΟΓΑ) θα καταβληθεί το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Το δεύτερο πακέτο αναδρομικών έρχεται το Νοέμβριο, όταν θα πιστωθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις των συνταξιούχων που συνεχίζουν να εργάζονται, μαζί με τα αναδρομικά 9 μηνών. Ο νόμος Βρούτση ορίζει την περικοπή της σύνταξης στο 30%, αντί 60% που όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, με ορόσημο εφαρμογής των νέων διατάξεων την 28η Φεβρουαρίου 2020. Επομένως τα αναδρομικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι -εκτός από τις αυξήσεις- θα είναι για το διάστημα Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020.

ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Τον Δεκέμβριο έρχεται ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων για όσους έχουν 30 έτη ασφάλισης και πάνω, που θα συνοδευτεί με αυξήσεις και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τον επανυπολογισμό θα δουν καθαρές αυξήσεις και αναδρομικά περίπου 400.000 συνταξιούχοι. Στον επανυπολογισμό, αν το ποσό της αύξησης είναι ίσο με την προσωπική διαφορά, τότε η προσωπική διαφορά μηδενίζεται. Αν η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την προσωπική διαφορά, τότε ο συνταξιούχος θα εισπράξει το ποσό που του αναλογεί, ενώ αν είναι μικρότερη από το ποσό της προσωπικής διαφοράς, το όφελος θα είναι λογιστικό και απλώς θα έρθουν πιο γρήγορα οι μελλοντικές αυξήσεις στην τσέπη του.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider