Κλήρωσε για τα αναδρομικά: Πόσο είναι το «κούρεμα» και ποιους αφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλήρωσε για τα αναδρομικά: Πόσο είναι το «κούρεμα» και ποιους αφορά
Όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά, αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση σβήνεται.

Οι συνταξιοιύχοι με άθροισμα συντάξεων (κύριων και επικουρικών) πάνω από 1.000 ευρώ το 2012 θα «πάνε ταμείο» μέχρι τέλος του έτους, για να επισπράξουν τα αναδρομικά που θα τους επιστρέψει η κυβέρνηση από τις κύριες συντάξεις τους.

Έκτος αναδρομικών μένουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ όλοι «χάνουν» τα Δώρα και τις επικουρικές, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να επιστρέψει μόνο τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις για το επίμαχο 11μηνο μεταξύ Ιουνίου 2015 και Μαΐου 2016, ερμηνεύοντας την απόφαση του ΣτΕ.

Τα αναδρομικά θα επιστραφούν εφάπαξ εντός του 2020 και οριζόντια σε όσους έχουν προσφύγει αλλά και σε όσους δεν έχουν προσφύγει, από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο όσοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, καλούνται να πάρουν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και να παραιτηθούν από τις δυνητικές διεκδικήσεις τους για τις περικοπές Δώρων και επικουρικών.

Στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ξεκαθαρίζεται ότι όποιος συνταξιούχος λάβει τα αναδρομικά ποσά αποδέχεται ότι πρόκειται για το σύνολο των οφειλόμενων και κάθε άλλη διεκδίκηση διαγράφεται. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει εντός του 2020 το κεφάλαιο των δημοσιονομικών εκκρεμοτήτων, επιβαρύνοντας τον φετινό προϋπολογισμό.

Πάντως, όσοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη δεν χάνουν τις διεκδικήσεις τους για επικουρικές και δώρα, ενώ υπάρχει χρόνος για να προσφύγουν όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν επικουρικές και Δώρα, μέχρι να έρθει η ώρα της πίστωσης των αναδρομικών στους λογαριασμούς τους.

«Παντελώς “προβληματική” από πλευράς νομιμότητας και συνταγματικής κατοχύρωσης φαντάζει η πρόβλεψη ότι οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στις επικουρικές και τα δώρα καταργούνται δια νόμου. Πρόκειται ξεκάθαρα για μονομερή ενέργεια, η απολυτότητα της οποίας θα ελεγχθεί μετά βεβαιότητας», επισημαίνει ο ειδικός δικηγόρος σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης Γιώργος Κουτσούκος.

Η δαπάνη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 900 εκατ. ευρώ. Μόλις εκδοθεί και η σχετική απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους συνταξιούχους του δημοσίου, η δαπάνη αναμένεται να φτάσει στα 1,4 δις ευρώ.

«Η λύση της εφάπαξ χορήγησης ποσών, αντί της επιστροφής τους σε ετήσιες δόσεις σε βάθος χρόνου, όπως ήταν το αρχικό πλάνο, πλην του ότι διέψευσε οικτρά καλλιεργημένες προσδοκίες, υποδηλώνει μάλλον την εναγώνια προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να κλείσει άρον-άρον, οριστικά και αμετάκλητα το ζήτημα των αναδρομικών που “μονοπωλεί” την επικαιρότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο δεν υπάρχει στοιχειώδης μέριμνα και φροντίδα για την πιστή και λεπτομερή συμμόρφωση στο περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ. Επιπροσθέτως, για άλλη μια φορά επιστρατεύεται από πλευράς υπουργείου και “παρελαύνει” το επιχείρημα των περιορισμένων “δημοσιονομικών αντοχών”, σε βάρος της ικανοποίησης της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου», τονίζει ο κ. Κουτσούκος.

Πόσο είναι το «κούρεμα» των αναδρομικών

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, τα αναδρομικά αφορούν μόλις 900.000 συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (σε σύνολο 2,4 εκατομμυρίων), οι οποίοι είχαν άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.

«Τα αναδρομικά που θα έπρεπε να δοθούν από τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, θα κυμαίνονταν από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Βάσει του εξαγγελθέντος σχεδίου επιστροφής των αναδρομικών, το “κούρεμα” φαίνεται πως αγγίζει το 60%-70%, γεγονός που αναιρεί πλήρως τις προηγούμενες ανακοινώσεις και υποσχέσεις του υπουργείου», αναφέρει ο κ. Κουτσούκος.

Πλέον, ο μέσος όρος των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται στα 900 με 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διεκδικήσεις των αναδρομικών, οι οποίες υπόκεινται στο ανωτέρω «κούρεμα», ποικίλουν, αναλόγως της κατηγορίας των συνταξιούχων. Ειδικότερα:

  • Για τις μεσαίες κατηγορίες συνταξιούχων που λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.000 ευρώ ως 1.500 ευρώ μικτά, οι επιστροφές θα κυμανθούν μεταξύ 1.300 ευρώ έως 4.000 ευρώ
  • Για τις υψηλές κατηγορίες συνταξιούχων με άθροισμα από κύριες και επικουρικές ή και μερίσματα πάνω από τα 1.500 ευρώ, τα αναδρομικά θα ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider