«Τσουχτερές» χρεώσεις στα ΑΤΜ για τις ξένες κάρτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Τσουχτερές» χρεώσεις στα ΑΤΜ για τις ξένες κάρτες
Μέχρι πριν λίγες ημέρες, μοναδική εξαίρεση αποτελούσε η Alpha Bank, η οποία όμως πλέον επιβάλλει προμήθεια 2,5 ευρώ ανά συναλλαγή με ξένη κάρτα Visa ή Mastercard.

Προμήθεια από 2 έως 3 ευρώ χρεώνουν πλέον όλα τα ελληνικά ΑΤΜs για συναλλαγές με ξένες κάρτες, όπως Revolut και N26, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν κέρδη από τους τουρίστες -αλλά και τους Έλληνες που χρησιμοποιούν ψηφιακές τράπεζες του εξωτερικού.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες, μοναδική εξαίρεση αποτελούσε στην εν λόγω χρέωση (access fee) η Alpha Bank, η οποία όμως ευθυγραμμίστηκε με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες επιβάλλοντας προμήθεια 2,5 ευρώ ανά συναλλαγή με κάρτα Visa ή Mastercard.

Συγεκριμένα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται ως εξής ανά τράπεζα:

fee

Συνολικά κερδοφόρο για τις τράπεζες το δίκτυο των ATM

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να «αναγκάζονται» να διατηρούν δίκτυο καταστημάτων και ATMs σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των νησιωτικών και ορεινών περιοχών όπου το κόστος συντήρησης και λειτουργίας είναι ιδιαιτέρως υψηλό, αλλά συνολικά βγαίνουν κερδισμένες.

Αυτό αναφέρει στο insider.gr τραπεζική πηγή και εξηγεί ότι είναι ένας από τους λόγους που οι τράπεζες δεν έχουν αποφάσισει να συγχωνεύσουν το δίκτυο των μηχανημάτων ανάληψης -ιδίως όσων βρίσκονται εκτός καταστημάτων (off site ATMs)

Ειδικά όσον αφορά στην προμήθεια επί των ξένων καρτών, υπερασπίζονται την κίνησή τους αυτή παραθέτοντας το παράδειγμα της Euronet, η οποία διαθέτει δίκτυο ΑΤΜs και στη χώρα μας. Την τελευταία τετραετία, μάλιστα, έχει επεκτείνει θεαματικά το δίκτυό της, από 100 σε 700 ATMs μέσα σε τέσσερα χρόνια παρουσίας στη χώρα μας. «Οι τουρίστες απέδειξαν ότι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 3 ευρώ για τις αναλήψεις τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider