Αυξάνεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας – Κενό στις επενδύσεις για τα πλαστικά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η χρηματοδότηση για επενδύσεις κυκλικής οικονομίας – Κενό στις επενδύσεις για τα πλαστικά
Παρά τις καλές προθέσεις στις επενδύσεις για την κυκλική οικονομία, το χρηματοδοτικό κενό παραμένει.

Τα κεφάλαια που διοχετεύουν οι τράπεζες σε έργα κυκλικής οικονομίας αυξάνονται αλλά η βασική παράμετρος της κυκλικότητας, η διαχείριση, ανακύκλωση και επανάχρηση των πλαστικών μένει πίσω παρά την αύξηση των συνολικότερων επενδύσεων.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία για το δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε έργα κυκλικής οικονομίας, τα οποία δημοσιεύθηκαν από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας 2023 (WCEF 2023), το οποίο διεξάγεται από τις 30 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Ο δανεισμός της ΕΤΕπ αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο των ετών, φθάνοντας τα 3,4 δισ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ μόνο το 2022 έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 1,1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, ο Ambroise Fayolle, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, αρμόδιος για τη χρηματοδότηση του περιβάλλοντος, της δράσης για το κλίμα και της κυκλικής οικονομίας, επεσήμανε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ως ένας από τους μοχλούς της μετάβασης στην κυκλική οικονομία. «Τα τελευταία 5 χρόνια, η ΕΤΕπ παρείχε 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ για τη συγχρηματοδότηση 118 έργων κυκλικής οικονομίας σε διάφορους τομείς και είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στην κάλυψη των δανειακών αναγκών των εταίρων της σε αυτόν τον τομέα», σημείωσε σχετικά.

Ωστόσο, παρά τις καλές προθέσεις το χρηματοδοτικό κενό παραμένει. Η πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕπ με τίτλο «Μείωση της ρύπανσης από πλαστικά – Οικονομικά μέτρα για μια πιο κυκλική αλυσίδα αξίας» διαπιστώνει ένα επενδυτικό κενό ύψους 6,7-8,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Πρόκειται για την ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις και για μια αξιόπιστη τελική αγορά για το ανακυκλωμένο περιεχόμενο, κάτι που θα προσφέρει στην ΕΕ τη δυνατότητα να προσθέσει ετήσια ικανότητα διαλογής πλαστικών ύψους 4,2 εκατ. μετρικών τόνων (Mt) και ικανότητα ανακύκλωσης ύψους 3,8 εκ. τόνων ετησίως έως το 2025 για την επιδίωξη του ετήσιου στόχου των 10 Mt για ανακύκλωση και επανάχρηση σε ολόκληρη την ήπειρο.

Τα τελευταία 70 χρόνια, τα πλαστικά έχουν καταστεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας και παράγονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες. Μέχρι το 2050, αναμένεται ότι 12,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων θα βρίσκονται είτε σε χωματερές είτε στο χερσαίο ή θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον, ως κληρονομιά ενός γραμμικού επιχειρηματικού μοντέλου και της συνεχόμενης αύξησης της ζήτησης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πλαστικά έχει θέσει στόχο την ανακύκλωση του 50% των πλαστικών συσκευασιών 50% έως το 2025 και την μετατροπή 10 εκατομμυρίων τόνων ανακυκλωμένων πλαστικών σε νέα προϊόντα ενώ όλες οι πλαστικές συσκευασίες στην ευρωπαϊκή αγορά θα πρέπει να είναι επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2030.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική οικονομία: Φρένο στην καταστροφή των απούλητων ρούχων βάζει η ΕΕ

Κυκλική οικονομία: Οι έρευνες «ξέχασαν» τις φτωχές χώρες

Κυκλική Οικονομία: Μόνο το 22% των επιχειρήσεων είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το νέο πλαίσιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider