Στη δίνη της νομισματικής πολιτικής και των φόβων για ύφεση το ESG

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη δίνη της νομισματικής πολιτικής και των φόβων για ύφεση το ESG
Οι πρόσφατες πολιτικές τριβές και οι πολιτικές κατά του ESG σε όλα τα κράτη άρχισαν να δημιουργούν αντίθετους ανέμους για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα μεγάλα ιδρύματα που τα εξυπηρετούν.

Καθώς οι εταιρείες πραγματοποιούν τις ετήσιες συνεδριάσεις τους για το 2023, οι συζητήσεις μεταξύ εταιρικών στελεχών, επενδυτών και ενδιαφερόμενων μερών θα χρησιμεύσουν ως σημαντικό βαρόμετρο για την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον των επενδύσεων ESG.

Λόγω της υψηλής αβεβαιότητας των επιτοκίων, των προοπτικών ύφεσης και της πολιτικής αναταραχής, το ESG βρίσκεται υπό πίεση. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τώρα θέσει τις επενδύσεις ESG στο μικροσκόπιο και εξετάζουν τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν την πραγματικότητα ενώ οι βιώσιμες επενδύσεις δέχονται πιέσεις από τη νομισματική πολιτική και την πιθανότητα οικονομικής πιίεσης.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε ξανά τα επιτόκια στις 3 Μαΐου προχωρώντας στην δέκατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022, σε έναν συνεχή αγώνα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αυτές οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν όπως είναι αναμενόμενο αντίκτυπο στην οικονομία, σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι ανησυχίες για την εύθραυστη κατάσταση των τραπεζών.

Οι επενδύσεις που επικεντρώνονται στη βιωσιμότητα, γνωστές ως επενδύσεις ESG, επηρεάζονται επίσης. Τα κεφάλαια ESG αποτελούν μια αγορά πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η υψηλή αβεβαιότητα γύρω από τα επιτόκια μαζί με τις προοπτικές μιας επικείμενης ύφεσης έχουν θέσει τους επενδυτές ESG ενώπιον διλημμάτων.

Ένα από τα κύρια επιχειρήματα που προβάλλουν μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως η BlackRock για τις επενδύσεις ESG είναι ότι δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για τους μετόχους. Οι εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης θέματα θεωρείται ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μακροπρόθεσμους μελλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των κανονιστικών κινδύνων και των φυσικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, η νομισματική πολιτική θέτει στο μικροσκόπιο κάθε νέα επένδυση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επηρεάσουν δυσανάλογα την παρούσα αξία που αποδίδουν οι επενδυτές στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά αποτελέσματα.

Πιο αναλυτικά, στις χρηματοπιστωτικές αγορές, τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι τα μελλοντικά μετρητά που δημιουργούνται από μακροπρόθεσμες επενδύσεις θεωρείται ότι αξίζουν πολύ λιγότερο με τα σημερινά υψηλότερα επιτόκια.

Έτσι, οι μακροχρόνιες επενδύσεις, όπως είναι οι περισσότερες επενδύσεις ESG,είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές των επιτοκίων.

Αυτός ο οικονομικός μηχανισμός ήταν επίσης μέρος του σκηνικού της πρόσφατης καταστροφής των μετοχών τεχνολογίας και των τραπεζικών χρεοκοπιών που ξεκίνησαν με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις ESG είναι η πιθανότητα οικονομικής ύφεσης.

Όπως δείχνουν στοιχεία της αγοράς, οι επενδυτές δεν κάνουν απαραίτητα επενδύσεις ESG για να έχουν μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες αποδόσεις, αλλά συχνά για αλτρουιστικούς λόγους ή λόγω προσωπικών προτιμήσεων να κατέχουν πιο οικολογικά περιουσιακά στοιχεία. Για αυτούς τους επενδυτές ESG, μια επικείμενη ύφεση θα μπορούσε να αλλάξει την οπτική τους για τέτοιου είδους «πολυτέλειες».

Μια πρόσφατη μελέτη στη Σχολή Διοίκησης του Ρότερνταμ διαπίστωσε ότι οι μικροεπενδυτές έδειξαν ότι αποφεύγουν να επενδύσουν σε βιώσιμα αμοιβαία κεφάλαια κατά τους πρώτους μήνες του COVID-19 το 2020. Αυτή ήταν μια περίοδος κατά την οποία πολλά νοικοκυριά αντιμετώπισαν απολύσεις, γεγονός που πιθανότατα τα ώθησε να αφήσουν στην άκρη τις «πολυτέλειες» και να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία της περιουσίας τους και άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων τους.

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές μπορεί να τάσσονται όλοι υπέρ του ESG, εκτός από τις δύσκολες στιγμές. Εξέχοντες οικονομολόγοι, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, έχουν προειδοποιήσει για πιθανή ύφεση καθώς ο πληθωρισμός και η μάχη της Fed εναντίον του συνεχίζονται. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε επίσης τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη από 3,4% το 2022 σε 2,8% το 2023.

Ο πολιτικός παράγοντας και η επίδρασή του στις ESG επενδύσεις

Οι πρόσφατες πολιτικές τριβές και οι πολιτικές κατά του ESG σε όλα τα κράτη άρχισαν να δημιουργούν αντίθετους ανέμους για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και τα μεγάλα ιδρύματα που τα εξυπηρετούν.

Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, η Φλόριντα και το Κάνσας ψήφισαν νόμους τις τελευταίες εβδομάδες και πολλές άλλες πολιτείες, όπως το Τέξας και το Κεντάκι, έχουν λάβει μέτρα για να περιορίσουν τη δυνατότητα των κρατικών δημόσιων συνταξιοδοτικών ταμείων να επενδύουν σε εταιρείες με βάση τις επιδόσεις τους ESG, επικαλούμενες, μεταξύ άλλων ανησυχίες για Greenwashing.

Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να περιορίσουν σοβαρά την ικανότητα για επενδύσεις ESG από θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης των επενδύσεων ESG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απαισιόδοξοι οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για το μέλλον των ESG επενδύσεων

Οι ενεργειακές ανησυχίες επηρεάζουν το ESG και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί με τις μεγαλύτερες δεσμεύσεις ESG

gazzetta
gazzetta reader insider insider