Διεθνείς όμιλοι ποντάρουν στη χημική ανακύκλωση για τις ανάγκες συσκευασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διεθνείς όμιλοι ποντάρουν στη χημική ανακύκλωση για τις ανάγκες συσκευασίας
plastika syskeyasia
Οι προκλήσεις της χημικής ανακύκλωσης στο μικροσκόπιο της βιομηχανίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Μέλη του Συνασπισμού Δράσης για τα Πλαστικά Απόβλητα του Φόρουμ Καταναλωτικών Αγαθών, που περιλαμβάνει μεγάλες μάρκες τροφίμων και συσκευασιών, δημοσίευσαν μια επιστολή προθέσεων που περιγράφει την ανάγκη προμήθειας χημικώς ανακυκλωμένων πλαστικών εκτός από μηχανικά ανακυκλωμένα υλικά προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις συσκευασίας. Η επιστολή απευθυνόταν σε παράγοντες του κλάδου, όπως προμηθευτές και επενδυτές, και εστίαζε κυρίως στις απαιτήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Amcor, Barilla, Colgate Palmolive, Danone, Ferrero, Haleon, Henkel, Mars, McCain Foods, Mondelēz International, PepsiCo και Unilever Δώδεκα ζητούν πρόσβαση σε έως και 800.000 μετρικούς τόνους χημικώς ανακυκλωμένων πλαστικών έως το 2030 υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη αξιοποίησης της συγκεκριμένης μεθόδους ανακύκλωσης.

Η ομάδα λέει ότι η χημική ανακύκλωση, γνωστή και ως προηγμένη ανακύκλωση, μπορεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων και να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους ανακύκλωσης και ανακυκλωμένου περιεχομένου. Τα μέλη του συνασπισμού λένε ότι η θέση τους καθοδηγείται από τις αρχές που διατυπώνονται στην πρωτοβουλία Global Commitment to a New Plastics Economy του Ιδρύματος Ellen MacArthur, η οποία υποστηρίζει καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές ανακύκλωσης και μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας στις συσκευασίες που απομακρύνονται από το παρθένο πλαστικό.

Στην επιστολή, ο συνασπισμός λέει ότι υποστηρίζει την «ανάπτυξη αξιόπιστης, ασφαλούς και περιβαλλοντικά ορθών υποδομών ανακύκλωσης χημικών», ενώ παράλληλα συνεχίζει να επενδύει σε μηχανικές υποδομές ανακύκλωσης. Κάθε πλαστικό που υποβάλλεται σε διαδικασία χημικής ανακύκλωσης πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένες αρχές οι οποίες επικεντρώνονται στις διαδικασίες ανακύκλωσης χημικών που βασίζονται στην πυρόλυση, είπε ο συνασπισμός. Στο έγγραφο, οι υπογράφοντες υποστηρίζουν τη χημική ανακύκλωση, εφόσον η διαδικασία δεν περιλαμβάνει υλικό που μπορεί να «ανακυκλωθεί οικονομικά με μηχανική ανακύκλωση στην πράξη και σε μεγάλη κλίμακα» και σημειώνουν ότι το χημικά ανακυκλωμένο περιεχόμενο πρέπει να ανιχνεύεται με ακρίβεια. Η χημική ανακύκλωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την παραγωγή πλαστικών, όχι για τη δημιουργία καυσίμων ή άλλων εκροών όπως άσφαλτος και κερί, πρόσθεσε η ομάδα. Καλεί επίσης τις εταιρείες να είναι διαφανείς σχετικά με τους ισχυρισμούς ανακύκλωσης χημικών.

Η ανακοίνωση της CGF έρχεται σε μια στιγμή όπου μεγάλες μάρκες χρησιμοποιούν ήδη διαδικασίες χημικής ανακύκλωσης για να προσπαθήσουν να επιτύχουν τους στόχους που προσεγγίζουν άμεσα υψηλά ποσοστά ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες τους.

Ωστόσο, δεν τάσσονται όλοι υπέρ της συγκεκριμένης μεθόδου. Περιβαλλοντικές ομάδες έχουν μιλήσει εδώ και καιρό κατά της ανακύκλωσης χημικών. Η Greenpeace USA χαρακτήρισε την ανακοίνωση του CGF ως «greenwashing», λέγοντας ότι η χημική ανακύκλωση δεν είναι μια ασφαλής ή φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία. Μάλιστα, ζήτησε από τις μάρκες να υποστηρίξουν την Παγκόσμια Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Πλαστικά: μια διεθνή, νομικά δεσμευτική συνθήκη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων πλαστικών απορριμμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος στα σκαριά.

«Σε αυτό το σημείο, σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η πλαστική ρύπανση είναι ένα πρόβλημα. Δυστυχώς, οι εταιρείες εξακολουθούν να εστιάζουν σε προσεγγίσεις που βρίσκονται κοντά στην ιεραρχία της διαχείρισης απορριμμάτων», δήλωσε ο John Hocevar από την Greenpeace USA.

Άλλοι περιβαλλοντολόγοι ζητούν την παύση κάθε νέας άδειας για υποδομές ανακύκλωσης χημικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να μελετηθούν οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαδικασία, ιδιαίτερα στις κοινότητες περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπό αμφισβήτηση η απόδοση της αγοράς στην ανακύκλωση πλαστικών - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

2,2 τρισ. και μια νέα Συμφωνία του Παρισίου θα μας οδηγήσουν σε ποσοστό ανακύκλωσης 90% το 2040

Η αλυσίδα αξίας του χαρτιού έφτασε σε ποσοστό ανακύκλωσης 71,4%

gazzetta
gazzetta reader insider insider