Υπόθεση της ανώτατης διοίκησης το ESG για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του FTSE 100

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπόθεση της ανώτατης διοίκησης το ESG για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του FTSE 100
Το 54% των εταιρειών του FTSE 100 έχουν δημιουργήσει μια επιτροπή ESG σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου.

Υπόθεση των υψηλών κλιμακίων της διοίκησης των επιχειρήσεων του FTSE 100 έχει καταστεί το ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης κριτήρια) καθώς περισσότερες από τις μισές εταιρείες του δείκτη διαθέτουν εξειδικευμένη επιτροπή σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου που εστιάζει σε θέματα ESG, μια ένδειξη της επιθυμίας τους να γίνουν πιο βιώσιμες.

Τέτοιες επιτροπές μπορούν να βοηθήσουν μια εταιρεία να επιταχύνει τους στόχους για καθαρές μηδενικές εκπομπές, να μειώσει ταχύτερα τις εκπομπές και να ενισχύσει τις επενδύσεις σε αντισταθμίσεις άνθρακα. Τα καλύτερα διαπιστευτήρια ESG, με τη σειρά τους, μπορούν να βελτιώσουν την επιλεξιμότητα μιας εταιρείας για κεφάλαια που εστιάζουν στο ESG, να αυξήσουν τη ρευστότητα και να υποστηρίξουν την τιμή της μετοχής.

Συγκεκριμένα, σχετική έρευνα της Mattison Public Relations δείχνει ότι το 54% των εταιρειών του FTSE 100 έχουν δημιουργήσει μια επιτροπή ESG σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου με τις επιχειρήσεις του κλάδου της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων να πρωτοστατούν.

Κάθε εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον FTSE 100, όπως η BP και η Shell, καθώς και κάθε εταιρεία εξόρυξης του δείκτη, συμπεριλαμβανομένων των Rio Tinto, Anglo American και BHP Group έχει μια επιτροπή ESG, έδειξε η έρευνα.

Συγκριτικά, μόνο το 13% των εταιρειών FTSE 100 στον τομέα των μη τραπεζικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, διαθέτουν επιτροπές ESG.

Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες φαίνεται να κινούνται με βραδύτερους ρυθμούς. Μια ανάλυση για το 2020-2021 έδειξε ότι μόνο το 13% των εταιρειών του S&P 500 αναθέτει την ευθύνη σε μια επιτροπή ESG/βιωσιμότητας, ενώ το 7% ανέφερε ότι το ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο έχει την κύρια ευθύνη ESG, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Deloitte. Εν τω μεταξύ, το 53% των διοικητικών συμβουλίων του S&P 500 χρησιμοποιεί την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων και Εταιρικής Διακυβέρνησης για την κύρια εποπτεία.

Από τις 54 εταιρείες του FTSE 100 με επιτροπές ESG, το 56% αποτελείται εξ ολοκλήρου από μη εκτελεστικά μέλη. Σύμφωνα με την Mattison, αυτή η προσέγγιση μπορεί να βελτιώσει την επίβλεψη της εταιρικής απόδοσης ESG.

«Εάν είστε εταιρεία του FTSE 100 χωρίς επιτροπή ESG σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, τότε είστε πλέον σε μια συρρικνούμενη μειοψηφία», δήλωσε η Maria Hughes, διευθύντρια της Mattison Public Relations με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έκανε την έρευνα.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αν και μειώθηκε η χρηματοδότηση ESG, παραμένει πολλά υποσχόμενη

ESG: Πώς η Ευρώπη χρηματοδότησε την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία

Διεθνείς παράγοντες: Η ετικέτα «ESG» δεν έχει πια αξία και βάζει φρένο στην ελευθερία

gazzetta
gazzetta reader insider insider