Η πλειοψηφία των επενδυτών δεν γνωρίζει τι είναι το ESG

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πλειοψηφία των επενδυτών δεν γνωρίζει τι είναι το ESG
ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Πολλοί επενδυτές δεν έχουν επίγνωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης παραγόντων διακυβέρνησης (ESG) αλλά δείχνουν πρόθυμοι να στραφούν στις βιώσιμες επενδύσεις.

Πολλοί επενδυτές δεν έχουν επίγνωση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και εταιρικής διακυβέρνησης παραγόντων διακυβέρνησης (ESG) αλλά δείχνουν πρόθυμοι να στραφούν στις βιώσιμες επενδύσεις, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Foster Denovo. Μάλιστα, το 60% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν γνώριζαν καν ότι υπάρχουν επενδύσεις ESG.

Ωστόσο, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είχε επενδύσει λαμβάνοντας υπ'όψιν τα κριτήρια ESG. Από αυτούς, περισσότερα από τα τέσσερα πέμπτα δήλωσαν ότι θα διακινδύνευαν την απόδοση για μια πιο βιώσιμη επένδυση. Επιπλέον, το 79% εξ αυτών θα απέφευγε να επενδύσει σε εταιρείες που δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα σε θέματα ESG.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό επενδυτών εκτός του ESG κλάδου που ενδιαφέρονται για βιώσιμα προϊόντα. Πάνω από τα δύο τρίτα από αυτή την ομάδα δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν βιώσιμα ενώ οι μισοί από τους επενδυτές που δεν ασχολούνται ESG δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν ασχολούνται με επενδύσεις ESG λόγω των αντιληπτών χαμηλότερων αποδόσεων.

Υπάρχει ενδιαφέρον αλλά η έλλειψη ενημέρωσης φρενάρει τις επενδύσεις ESG

Αναφορικά με το αποτέλεσμα της έρευνας, επικεφαλής επενδύσεων της Foster Denovo, Declan McAndrew, δήλωσε: «Είναι σαφές ότι πολλοί άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν επενδύουν επί του παρόντος βιώσιμα - ενδιαφέρονται και είναι πρόθυμοι να μάθουν περισσότερα για το ESG και θέλουν να διαθέσουν τα χρήματά τους για να ωφελήσουν θετικά τον πλανήτη αλλά και να επιτύχουν αποδόσεις. Ωστόσο, η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τη διαθεσιμότητα τέτοιων προϊόντων, το τι σημαίνει ESG και η παρανόηση σχετικά με τις χαμηλότερες αποδόσεις έχουν σαφώς αντίκτυπο».

Η Foster Denovo τόνισε τον σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν οι σύμβουλοι δίνοντας στους επενδυτές τη γνώση και την εμπιστοσύνη για να επενδύσουν βιώσιμα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 70% των επενδυτών που δεν ασχολούνται με το ESG δεν είχαν συζητήσει με έναν οικονομικό σύμβουλο για βιώσιμες επενδύσεις. Συγκριτικά, το 72% των επενδυτών ESG έχουν συνεργαστεί με χρηματοοικονομικό σύμβουλο. Μάλιστα, το 89% είχε μια συζήτηση με τον οικονομικό του σύμβουλο για βιώσιμες επενδύσεις.

Μία από τις εκτιμήσεις που διατυπώνει η έκθεση είναι ότι οι σύμβουλοι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες έχουν πλήρη επίγνωση των επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους.

«Οι σύμβουλοι είναι σε θέση κλειδί να προσφέρουν καθοδήγηση και σαφήνεια, βοηθώντας στην κατάρριψη ορισμένων από τους μύθους και να βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους για να έχουν θετική συνεισφορά στον πλανήτη. Πάνω απ 'όλα, πρόκειται για την εστίαση στον πελάτη», σημειώνει ο McAndrew.

«Η αύξηση του ενδιαφέροντος για τη βιωσιμότητα και η διασφάλιση ότι οι πελάτες έχουν τις σωστές διαθέσιμες πληροφορίες για να λάβουν μια τεκμηριωμένη απόφαση που είναι καλύτερη για αυτούς θα πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε συζήτηση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα του καταναλωτή», προσθέτει.

Οι τάσεις στην αγορά δείχνουν ότι η αντίληψη των επενδυτών για το περιβάλλον και τον αντίκτυπο των επενδύσεών τους έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των επενδυτών που ερωτήθηκαν έχουν αλλάξει γνώμη τα τελευταία τρία χρόνια σχετικά με τη σημασία του περιβάλλοντος.

Πάνω από τους μισούς αισθάνθηκαν έντονα τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η κλιματική αλλαγή στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους.

Επιπλέον, το 89% ανησυχούσε για τον αντίκτυπο που έχουν οι εταιρικές πρακτικές και ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις στο περιβάλλον.

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που αναδεικνύει το κενό που υπάρχει στην επενδυτική κοινότητα όσον αφορά στα κριτήρια ESG. Σε σχετική έρευνα του Finra Investor Education Foundation και του κέντρου ερευνών NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, περισσότεροι από τους μισούς (57%) επενδυτές πιστεύουν ότι οι ESG επενδύσεις μπορεί να αποτελούν ένα μέσον για θετική αλλαγή στον κόσμο, αλλά μόνο το 24% μπορεί να ορίσει σωστά τι σημαίνει ESG επένδυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Ποιες θέσεις είναι περιζήτητες - Τι κάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις

Έρευνα ICAP CRIF: 6 στις 10 επιχειρήσεις δαπάνησαν υψηλότερα ποσά για τις πρακτικές ESG το 2021

Π. Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Το ESG προϋπόθεση για τη μεγιστοποίηση αξίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider