Οι φυτικές πρωτεΐνες, η νέα επενδυτική ευκαιρία της Κυκλικής Οικονομίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι φυτικές πρωτεΐνες, η νέα επενδυτική ευκαιρία της Κυκλικής Οικονομίας
SEED
Η στροφή προς τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να ωφελήσει την επισιτιστική ασφάλεια.

Περίπου το 80% της γεωργικής γης χρησιμοποιείται για ζώα και σε ορισμένες αγορές το 80% των σιτηρών τροφοδοτείται με ζώα, δήλωσε μιλώντας στο CNBC ο Steve Howard επικεφαλής βιωσιμότητας στην κρατική επιχείρηση της Σιγκαπούρης, Temasek.

Αυτοί οι πόροι μπορούν να εκτραπούν από την κτηνοτροφία εάν αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης όπως για παράδειγμα με περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, περισσότερες εναλλακτικές πρωτεΐνες – που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ασφάλεια των τροφίμων», είπε.

Η στροφή προς τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να ωφελήσει την επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε περίπου το 18% των θερμίδων προέρχεται από ζώα, αλλά το 80% της γεωργικής γης χρησιμοποιείται για ζώα φάρμας. Σε ορισμένες αγορές, το 80% των σιτηρών τροφοδοτείται με ζώα, ενώ αυτοί οι πόροι μπορούν να εκτραπούν από την κτηνοτροφία εάν αλλάξουν τα πρότυπα κατανάλωσης.

«Περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, περισσότερες εναλλακτικές πρωτεΐνες – που μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στην ασφάλεια των τροφίμων», είπε.

Τα ακραία κύματα καύσωνα επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων σε πολλά μέρη του κόσμου και τα καταστήματα σιτηρών θα είναι σε θέση να συντηρήσουν τον κόσμο μόνο για βραχύ χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο εξασφαλίζει μόνο «μερικούς μήνες επισιτιστικής ασφάλειας για ολόκληρο τον κόσμο», όπως εκτίμησε ενώ τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε πραγματικά στη διαφοροποίηση», είπε. Η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία θα είναι επίσης καλή για την επισιτιστική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό διευρύνονται η ζήτηση και οι επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία παρά τους φόβους για ύφεση. Όπως εκτιμά, δημιουργείται ένα ευνοϊκό περιβάλλον λόγω ενός «ενάρετου κύκλου» νέων τεχνολογιών που αποδίδουν καλά και γίνονται πιο προσιτές, είπε, αναφέροντας τα ηλεκτρικά οχήματα, τις εναλλακτικές πρωτεΐνες και την ηλιακή ενέργεια.

«Αν πάτε πριν από τρία, τέσσερα χρόνια, οι περισσότερες κεφαλαιαγορές κοιμόντουσαν, χωρίς να κάνουν πράγματα με νόημα. Τώρα, οι κεφαλαιαγορές κάνουν ουρές», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυκλική οικονομία: Τι κρύβει ο βυθός των ελληνικών θαλασσών

Εξαντλείται ο υποτιμημένος «χρυσός» της γης – 23 τρισ. οι απώλειες σε τρόφιμα και εισόδημα

FAO: Οι φτωχοί θα πληρώσουν περισσότερα για λιγότερα τρόφιμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider