Πιέσεις στις μεγάλες πολυεθνικές να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στις μεγάλες πολυεθνικές να μειώσουν τη χρήση του πλαστικού
Μεγάλες πολυεθνικές όπως είναι η Chevron, η Amazon και η ExxonMobil δέχονται πιέσεις από τους stakeholders για πιο φιλόδοξες στρατηγικές κυκλικής οικονομίας.

Μεγάλες πολυεθνικές όπως είναι η Chevron, η Amazon και η ExxonMobil δέχονται πιέσεις από τους stakeholders να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξα σχέδια για την εκπλήρωση των στόχων της κυκλικής οικονομίας.

Η οριακή πλειοψηφία των μετόχων της μητρικής εταιρείας της Chevron Phillips τάχθηκαν πρόσφατα υπέρ ενός ψηφίσματος για την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένου πλαστικού, ενώ το 37,4% των μετόχων της ExxonMobil ψήφισαν υπέρ μιας παρόμοιας πολιτικής ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Amazon.

Η Phillips 66 είναι συνιδιοκτήτρια με την Chevron Corporation της Chevron Phillips Chemical Company (CPChem). Σύμφωνα με την εταιρεία, οι ψήφοι για το συγκεκριμένο ήταν 161.725.428 υπέρ του ψηφίσματος και 159.340.137 κατά, με 3.393.604 απόντες μετόχους.

Το ψήφισμα ζητά από τη Phillips 66 να δημοσιεύσει μια έκθεση που να περιγράφει πώς θα μπορούσε να μεταβεί σε ανακυκλωμένα πολυμερή, ζητώντας παράλληλα από την εταιρεία να μελετήσει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τέτοιες δράσεις.

Η διοίκηση της Phillips 66 σημείωσε επίσης ότι επενδύει στις εταιρείες ανακύκλωσης χημικών Nexus Circular και Mura Technology, στο ταμείο κυκλικών πλαστικών της Infinity Recycling και στο Circulate Capital Ocean Fund και επεσήμανε ότι είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας για τον τερματισμό των πλαστικών απορριμμάτων.

Στην ExxonMobil, περίπου το 37,4% των μετόχων ψήφισε υπέρ πρότασης με την οποία απαιτείται από την εταιρεία να δημοσιεύσει μια έκθεση που να περιγράφει τις πιθανές επιπτώσεις μιας σημαντικής μείωσης της ζήτησης πρωτογενών πλαστικών στην επιχείρησή της και να ποσοτικοποιεί τι όγκος από την παραγωγή πλαστικών της είναι μίας χρήσης.

Ομοίως, οι μέτοχοι της Amazon, πρόκειται να ψηφίσουν για μία πρόταση που υποστηρίζεται από την οργάνωση Oceana που ζητούσε σχετική μελέτη για τις πλαστικές συσκευασίες της εταιρείας, το αποτύπωμά της και τους τρόπους μείωσης του πλαστικού.

Σύμφωνα με την Oceana, η χρήση πλαστικών της Amazon αυξήθηκε κατά 29% το 2020 σε σχεδόν 600 εκατομμύρια λίρες. Ωστόσο, η εταιρεία αμφισβητεί αυτούς τους αριθμούς σε σχετικό έγγραφο, λέγοντας ότι υπερεκτιμούν τη χρήση πλαστικών της εταιρείας κατά περισσότερο από 300%.

Η εταιρεία σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2021 έχει μειώσει το βάρος των εξερχόμενων συσκευασιών κατά πάνω από 36% και έχει εξαλείψει περισσότερους από 1 εκατομμύριο τόνους υλικού συσκευασίας από το 2015.

«Εργαζόμαστε για να αυξήσουμε το ανακυκλωμένο περιεχόμενο που χρησιμοποιείται στις συσκευασίες μας, το οποίο το 2021 αυξήθηκε από 25% σε 50% για τις πλαστικές σακούλες μας και από 15% σε πάνω από 40% για τις πλαστικές σακούλες μας», σημειώνει η Amazon.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Που κολλάει η διεθνής κυκλική διαχείριση απορριμμάτων

Κονδύλια 1,5 δισ. από την ΕΕ για τη διαχείριση αποβλήτων - Στοίχημα και ευκαιρία για την κυκλική οικονομία

Κρεμλής: Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην Κυκλική Οικονομία – Αυτά που μένουν να γίνουν

gazzetta
gazzetta reader insider insider